Det blev ett förkrossande nederlag i kommunvalet för Socialdemokraterna, med kommunalråden Niklas Nordström och Lenitha Ericson. Partiet backade till 37,7 procent, en minskning med över elva procent jämfört med valresultatet år 2014.

Läs mer: S mot katastrofval i Luleå

Detta innebär att S förlorar hela sju mandat och stannar på 24 av totalt 61 mandat i den beslutande församlingen.

Samtidigt går Vänsterpartiet, med sina 10,4 procent, fram till sju mandat, tre fler än tidigare.

Även Centerpartiet ökar (7,5 procent) ökar med lika många mandat och har nu fem mandat.

Sverigedemokraterna når också fem mandat, en ökning med två.

Stora förloraren i kommunfullmäktige, vid sidan av S, är annars Miljöpartiet som stannade på 3,7 procent av rösterna och därmed backar med två mandat.

Under måndagen sammanträder kommunstyrelsen i Luleå, då det blir tillfälle för politikerna att kommentera den nya styrkeförhållandena i kommunfullmäktige.

Moderaterna ökar från nio mandat till tio. Varken Liberalerna (tre mandat) eller Kristdemokraterna (två mandat) växer.

Kommunalråd Niklas Nordström ville inte under gårdagen utesluta en koalition i fullmäktige inför den kommande mandatperioden. Både V eller M kunde enligt honom vara aktuellt, men M har tidigare avvisat tanken på ett organiserat samarbete med S.

– Vi får sätta oss och diskutera, säger Niklas Nordström.

Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg, å sin sida, föreslog tidigare en regnbågsallians för att bryta Socialdemokraternas dominans – men M:s gruppledare Anders Josefsson punkterade initiativet och kallade MP för ett "extremt" parti.

– Det står jag fast vid. Luleåborna verkar ju inte heller gilla deras extrema politik, säger Anders Josefsson under söndag kväll.

Så ni söker inte stöd hos MP med flera för att utmana S om makten i Luleå?

– Jag ser det som oerhört osannolikt att vi skulle samregera med Miljöpartiet. De delar ingen av våra ståndpunkter. Men jag hoppas att vi kan formera en majoritet för Luleås bästa.

Kan ett annat scenario vara att du lämnar Allianssamarbetet och stöttar S fullt ut?

– Jag tror inte att det vore en bra lösning. Om de två stora partierna skulle sätta sig tillsammans, skulle bara extrempartierna stärkas, säger Anders Josefsson, Moderaterna.