LEDARE Den 24 maj skrev jag om S-kommunalrådet Kristina Zakrissons och fackförbundet Unionens krav på ersättningsjobb när statliga Radiotjänst avvecklar sin verksamhet i Kiruna.

Nu har av allt att döma deras krav hörsammats i regeringskansliet.

31 maj kunde NSD berätta att Unionens August Tapojärvi och Nina Mård träffat statssekreteraren Alejandro Firpo (S). Under mötet bekräftade Firpo att Kiruna ska få statliga ersättningsjobb för de som försvinner när Radiotjänst läggs ned.

Vilka verksamheter det kommer att bli är ännu inte spikat. Men i en NSD-intervju har bostadsminister Peter Eriksson (MP) talat om att två myndigheter som kan beröras är Post- och Telestyrelsen samt Lantmäteriet.

Det är viktiga och välgörande signaler från regeringshåll. En förlust av 240 arbetstillfällen (fördelat lika på heltids- och deltidsjobb) är mycket kännbart för en kommun av Kirunas storlek.

Därför att det bra att den S-ledda regeringen nu tar sitt ansvar och medverkar till att skapa fullgoda alternativ för de anställda vid Radiotjänst.

Det är ännu ett bevis för att civilminister Ardalan Shekarabi (S) och hans regeringskompisar menar allvar med sin klart uttalade ambition att stärka och upprätthålla en god statlig närvaro i hela landet.

Som jag påpekade på ledarsidan 9 juni har det skett en ordentlig kursomläggning i regional- och landsbygdspolitiken sedan Stefan Löfven tog över som statsminister 2014.