Regionens miljonsatsning som går snett

Haparanda hälsocentral ska få en ny röntgenmaskin – men får inte anställa personal som kan använda den. Lagom till halksäsongen får patienter i stället undersöka frakturer i Kalix.

Mervi Rundgren får inte anställa en ny röntgensköterska i Haparanda och patienterna i Haparanda får därför transporteras till Kalix.

Mervi Rundgren får inte anställa en ny röntgensköterska i Haparanda och patienterna i Haparanda får därför transporteras till Kalix.

Foto: Herman Öberg

Haparanda2019-11-02 10:01

För ett och ett halvt år sedan beslutade regionstyrelsen att bevilja fyra miljoner kronor till en satsning på hälsocentralen i Haparanda. 2,5 miljoner kronor till en ny röntgenmaskin och 1,5 miljoner till ombyggnationer. Som Haparandabladet tidigare har rapporterat pågår fortfarande upphandlingen för röntgenmaskinen.

– Jag vet att upphandlingen är inne i sin slutfas nu, säger Peter Bergman, chef för Kalix närsjukvårdsområde, till Norrbottens Media.

Tanken är att den nya maskinen ska ersätta röntgenapparaten som man nu har i källarvåningen. Genom att samla all sin verksamhet på samma våningsplan sparar man pengar som man nu lägger på att hyra källarvåningen.

Så man har redan röntgen – och har ännu modernare teknik på gång. Problemet? Haparanda hälsocentral har ingen personal som kan använda maskinerna.

Röntgensjuksköterskan i Haparanda har nämligen slutat. Och regionen ger inte Haparanda dispens under anställningsstoppet för att anställa en ny röntgensköterska.

Mervi Rundgren, verksamhetschef på hälsocentralen, berättar att hon vill utbilda undersköterskor för att de ska kunna utföra de mest grundläggande röntgenprocedurerna, som att kolla handledsfrakturer efter halkolyckor. Men här har det inte kommit några klartecken från regionen.

– Då skulle vi i alla fall kunna kolla frakturer och gipsa hos oss. Har vi inte röntgen här så får vi skicka patienten till Kalix för röntgen och sedan får de gipsas hos oss i Haparanda. Sen får de åka till Kalix för kontrollröntgen. Så kan vi ju inte hålla på, säger Mervi Rundgren.

Men så fungerar det i dag.

Signalerna hon har fått från divisionsledningen är också att man tittar på att centrera röntgenvården till Kalix. Kalix ska få en MR-kamera och när man får tag på nya röntgensköterskor är det i Kalix man vill placera dem.

Peter Bergman säger att man inte har bestämt något, men man tittar på möjligheten att ha ett fast schema där man skickar personal från Kalix till Haparanda.

– Vi tittar på om vi kan utbilda annan personal som kan utföra röntgen i Haparanda och vi tittar på om vi kan ha mer samverkan med Kalix. Planeringen måste bli klar snart, innan jul ska den vara klar.

Tills vidare får patienter i Haparanda skickas till Kalix?

– Ja, så måste det bli.

Kommer det att finnas röntgen på plats i Haparanda i framtiden?

– Ja, antingen alla dager eller ett visst antal dagar i veckan, säger närsjukvårdschefen i Kalix.

Haparanda hälsocentral
Haparanda hälsocentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!