Svenska Elisabeth helgonförklarad

För första gången på drygt 600 år har Sverige fått ett nytt helgon – heliga Elisabeth.Elisabeth Hesselblad helgonförklarades av påven inför tiotusentals åskådare på Petersplatsen.Bland dem – extra stolta släktingar som Jan Bengtsson, 71.

Religion2016-06-05 15:38

– Mitt livs största ögonblick sedan jag var med på BB för 45 år sedan, säger han till TT när han sammanfattar söndagens upplevelse.

Tillsammans med en grupp om 250 andra svenskar gjorde han resan ned till Italien och Rom för att vara med om den historiska händelsen.

Ett självklart beslut fastän han själv inte är katolik.

– Så fort jag fick veta om detta bestämde jag mig för att åka. Jag är inte katolik men hon har alltid funnits i familjen. Som vuxen har jag fascinerats av hennes liv och gärningar. Ska jag sammanfatta var hon en oerhört stark människa i en svag kropp. Hon var allvarligt sjuk i princip i hela sitt liv men lyckades ändå uppnå sina mål.

Avlägset släktskap

Släktskapet är visserligen avlägset, Jan Bengtssons mormor var kusin till Elisabeth Hasselblad som föddes i Fåglavik, Västergötland, 1870 och dog i Rom 1957. Efter att ha emigrerat till USA blev hon upptagen i katolska kyrkan och flyttade senare till Rom där hon under andra världskriget hjälpte till att gömma flyktingar under nazismen. Mest känd är hon för att ha återupplivat den gamla Birgittinorden, grundad av heliga Birgitta, Sveriges senaste helgon.

År 2000 saligförklarades heliga Elisabeth av den dåvarande påven Johannes Paulus II och på söndagen var det då dags för helgonförklaringen inför tiotusentals åskådare, bland dem kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Anders Arborelius, den katolske biskopen i Stockholm medverkade under mässan.

Efter att påven Francisckus läst upp helgonförklaringen för Elisabeth Hesselblad bars svenskans reliker fram av en ung kubansk pojke. Han har också en stor del i varför nu Elisabeth Hesselblad blivit helgonförklarad.

Bett förbön

Alla som helgonförklaras måste också vara förknippade med mirakel. I Elisabeths fall handlar det om att den kubanske pojken som tvååring led av en hjärntumör och därefter tillfrisknade sedan priorinnan på ortens Birgittinkloster bett en förbön för honom.

– Vi satt alldeles nedanför och det går inte riktigt att förklara känslan hur det är. Du måste uppleva det, säger Jan Bengtsson.

Lika svårt var det att sätta ord på hur det är att nu ha ett helgon i släkten.

– Men jag är glad att hon nu får den uppmärksamhet som hon förtjänat. (TT)

Fakta: Elisabeth Hesselblad

Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957.

Vid 17 års ålder emigrerade hon till Amerika och jobbade som sjuksköterska. 32 år gammal konverterade hon till katolicismen och två år senare flyttade hon till Rom.

Hesselblad grundade 1911 orden Birgittasystrarna i Rom, vilken fick påvens slutliga godkännande 1920. Den orden kallas Ordo SS Salvatoris S. Birgittae (OSSS) eller Vår frälsares orden.

Det var en slags variant av Birgittinorden som grundades av den heliga Birgitta i Vadstena på 1300-talet. Den orden kallas Ordo Sanctissimi Salvatoris (O.Ss.S) eller Vår allraheligaste Frälsares orden.

1923 startade Hesselblads orden ett "vilohem" i Djursholm. I Sverige rådde då fortfarande klosterförbud. I dag finns över 50 kloster världen över som tillhör den nya grenen.

Elisabeth Hesselblad hann också med att köpa det hus vid Piazza Farnese i Rom där Den Heliga Birgitta bodde och verkade.

Hesselblad ligger begravd i Birgittas hus i Rom.

Hon förklarades som "vördnadsvärd" 1991, saligförklarades 2000 och har nu helgonförklarats.

Källa: Stockholms katolska stift, Nationalencyklopedin

Fakta: Detta innebär helgonförklaring

Att en person blir helgonförklarad innebär konkret att:

helgonets namn skrivs in i förteckningen över helgon (kyrkans kanon)

helgonet kan åkallas i kyrkans offentliga böner

kyrkobyggnader kan tillägnas helgonets minne

mässa kan firas till helgonets ära

högtidsdagar firas till helgonets minne.

helgonet får framställas på bild med gloria runt huvudet.

helgonets reliker placeras i relikskrin och vördas offentligen. Källa: Katolska kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om