Undersökningen genomfördes under två månaders tid på 34 restauranger i Luleå. 22 av de undersökta restaurangerna serverar pizza. Vid besöken kontrollerades om företagen uppger de rätta beteckningarna på de livsmedel de serverar.
Resultatet visar att ett stort matfusk pågår på pizzeriorna. Istället för att använda de produkter som uppges på menyn används liknande billigare produkter.
Renstek är hjortköttAv de sju pizzerior som uppger att de serverar krabba på pizzan är det ingen som faktiskt använder krabba. Istället används de billigare produkterna crabfish som består av olika sorters vitfisk som är färgad och smaksatt med krabbarom.
Fem av nio pizzerior som uppger renstek på menyn använder istället hjortskav eller blandskav på ren-, hjort- och älgkött.
14 av 15 restauranger som uppger att pizzan innehåller lövbiff serverar istället sammanfogat kött som lövbit eller lövstek.
Förbjudet uppge falska namn
Många restauranger ersätter dyra livsmedel med billigare kopior, men behåller den dyrare ingrediensens namn på menyn, trots att detta är förbjudet.

Enligt Miljökontoret förklarar sig restauratörerna med att de trodde att man fick kalla varan så eller att de trodde att man sålde rätt vara. En annan förklaring var att varan var felmärkt hos grossisten.

Resultat: Se vilka livsmedel det fuskas med här.