Det är väldigt sorgligt för vårt land, men det tycks vara bra för mig politiskt, kommenterar Trump beslutet och tillägger:
Jag bryr mig inte om ifall det blir en lång process för jag vill möta visselblåsaren, som är en bluff.

Utskottets ordförande Jerrold Nadler kallar det "en sorgens dag".

Artikelbild

| Demokraten Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott (till vänster), och republikanen Doug Collins vid utskottsmötet på fredagen.

För tredje gången på drygt ett och ett halvt sekel har utskottet röstat igenom anklagelser för riksrätt mot presidenten.

Johnson och Clinton

Utskottet röstade enligt partilinjerna, 23 mot 17. Majoriteten godkände två föreslagna åtalspunkter. Den första går ut på att presidenten missbrukat sin makt genom att via påtryckningar försökt få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Trumps politiske rival Joe Biden och dennes son. Enligt den andra har Trump obstruerat kongressens utredning av händelsen.

De två tidigare presidenter som har ställts inför riksrätt var Andrew Johnson 1868 och Bill Clinton 1998.

Lång tid

Nu väntar en omröstning om riksrättsåtal i representanthuset i sin helhet, varpå saken går vidare i senaten. Schemat för detta ska börja fastställas på tisdag. Sannolikt röstar representanthuset redan nästa vecka. Senatens överläggningar, som sker i formen av en rättegång, kan däremot ta lång tid – och ske parallellt med att valrörelsen i USA sätter fart i januari.

Allt tyder på ett ja även i representanthuset eftersom Demokraterna där är i majoritet. Däremot har Republikanerna majoritet i senaten, varför Trump sannolikt inte riskerar att fällas.

Uppgifterna om att Trump kan ha agerat utanför lagen kom ursprungligen i ett larm från en visselblåsare.