S föreslår vägförening i Sitasjaure

Vägbommen som stänger av vägen till Sitasjaure och fjällvärlden norr om Ritsem är en omdiskuterad och infekterad fråga.Nu föreslår S-ledamöter i kommunfullmäktige att en vägförening bildas och att vattendomen som hittills gjort bommen laglig upphävs.

Ulf Normark och Göte Henriksson, båda S-ledamöter i Gällivares kommunfullmäktige, föreslår att nu gällande vattendom gällande vägbommen norr om Ritsem upphävs.FOTO: Maria Ödalen

Ulf Normark och Göte Henriksson, båda S-ledamöter i Gällivares kommunfullmäktige, föreslår att nu gällande vattendom gällande vägbommen norr om Ritsem upphävs.FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

RITSEM2009-10-01 06:00
I augusti 2007 beslutade Vattenfall AB vattenkraft att stänga av den väg som leder ut i fjällvärlden strax norr om Ritsem med en låst bom.
Detta med stöd i en vattendom som anger att det är en säkerhetsfråga sett till Vattenfalls reglering av Sitasjauremagainet, samt till att fordonstrafiken skulle störa samernas rennäringsverksamhet i området.
Väg för turister
Många har reagerat mot detta och menat att vägen ska vara öppen för alla att trafikera den.
Två av dessa är Göte Henriksson och Ulf Normark, S-ledamöter
i Gällivares kommunfullmäktige, som nu lägger in en motion i frågan.
- Den trafik som är, är ju till största delen turister som färdas till fjällen under sommarmånaderna. Den är försumbar och den tiden är det ändå ingen aktivitet inom rennäringen i området, säger Göte Henriksson, som även talar för Hundklubben Dundrets räkning, som tränar sina hundar i området.
Motionärerna anser att den låsta bommen rimmar dåligt mot Gällivare kommuns satsning på att utveckla besöksnäringen.
- Vägen gör fjällvärlden åtkomlig för turister, egentligen är det bakom bommen fjällvärlden börjar. De enda som med den låsta bommen har tillträde till vägen är ju Vattenfall och samebyn i området, säger Göte Henriksson.
Antecknar registreringsnummer
Det görs till och med gällande att folk som har rätt att öppna och låsa bommen har gjort sig pengar på att släppa eller transportera folk förbi den.
- Just nu förs anteckningar över vilka bilar som passerar och registreringsnumren jämförs sedan med tillåtna bilars hos Vattenfall. Men sådant här ska man inte behöva hålla på med, gällande en väg som byggts med hjälp av skattemedel en gång i tiden, säger Göte Henriksson.
Tillsammans med partikollegan Ulf Normark, vill han nu få kommunen att agera.
- Vi vill att Gällivare kommun verkligen sätter ned foten och pratar med Vattenfall och berörd sameby. Det här måste gå att lösa. Vårt förslag är att man bildar någon form av vägförening och att vattendomen upphävs, så vägen öppnas för allmänheten, säger Ulf Normark.
Viktig för alla
Motionärerna anser att frågan är viktig för alla samhällsmedborgare i Gällivare kommun men även för kustbor och andra som är angelägna om att fiska, jaga, plocka bär eller bara vistas i området, inte minst i Seukokdalen ett par mil från bommen där allemansrätten är gällande.
Bakgrund

Så sent som i augusti i år kom starka indikationer på att tjuvjakt på ripa pågick i Seukokdalen, detta till länsstyrelsen såväl som polisen och NSD.
Länsstyrelsens naturbevakare som åkte ut för att kontrollera detta gick dock bet vid bommen, eftersom de inte hade försetts med rätt typ av nycklar av Vattenfall, som för ett år sedan försett bommen med kodlås.
Förutom Vattenfall kan endast medlemmar i Sörkaitums sameby passera bommen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!