Romrazzian: "En hel del oklarheter"

Efter razzior mot löjromsfabriker finns misstankar om ekobrott kopplat till oklara anställningar. "De som sysslar med sånt här har nära koppling till grov organiserad brottslighet", säger Conny Svensson på Skatteverket.

Skatteverket utreder nu misstänkt skattefiffel i samband med att totalt 26 utländska arbetare som saknat arbetstillstånd avslöjats ha arbetat på två löjromsfabriker i Norrbotten.

Skatteverket utreder nu misstänkt skattefiffel i samband med att totalt 26 utländska arbetare som saknat arbetstillstånd avslöjats ha arbetat på två löjromsfabriker i Norrbotten.

Foto: Josefin Silverberg / Caroline Olsson / TT

Kalix kommun2019-10-16 12:39

Löjromsproducenter hade utländska arbetare utan arbetstillstånd. Efter kontroller på två företag som gör Kalix löjrom utreder nu Skatteverket om de har skattefifflat. Detta inom ramen för ett regeringsuppdrag mot osund konkurrens i arbetslivet.

– Vad vi landat i är inte klart än för det var en hel del oklarheter, minst sagt. Precis som det beskrivits i media var det personer som inte hade arbetstillstånd. Vi ska försöka följa upp hur man redovisar lön för dem, säger Skatteverkets samordnare Conny Svensson.

Absolut sekretess gäller, men han avslöjar att det kan bli aktuellt med sanktionsavgifter för att utländska arbetare som jobbade inte fanns i personalliggarna. 

Vid oklara anställningsförhållanden brukar det enligt Skatteverket finnas omständigheter kring skatten. En omfattande revision kan göras. När det gäller 26 arbetare som måste lämna landet är frågan hur länge de har jobbat och vilka beskattningskonsekvenser det får. 

Misstänker ni ekonomisk brottslighet?

– Som svar på din fråga kan jag säga ja, det kan bli aktuellt med skatteutredning kring detta, definitivt, säger Conny Svensson.

På Guldhaven pelagiska har vd:n Teija Aho sagt att de blivit lurade. Att de trott att alla de anställt bor i Sverige, men att andra sedan utfört jobbet.

Conny Svensson säger att det är ett vanligt tillvägagångssätt att göra så att allt ser riktigt ut på pappret.

– Nu vill jag betona att jag inte säger att det ÄR så i det här fallet, där är vi inte än. Men det är inte ovanligt att det kommer andra människor som jobbar till helt andra löner än de som egentligen skulle ha jobbat. Det är ett modus vi ser ganska ofta just nu i våra utredningar och väldigt ofta utnyttjas personer som är här på tvivelaktiga grunder. De som organiserar sånt här vet att de inte har arbetstillstånd och uppger annat så att de kan jobba under helt andra löner.

Ofta står oseriösa mellanhänder bakom upplägget, som kan vara svårt att upptäcka för de som lånar in personal. Skatteverket ser kopplingar till grov organiserad brottslighet.

– Ibland kan det vara svårt att skydda sig mot det här, men man bör ha kontrollmekanismer så att man kontrollerar att det är rätt personer som kommer in, säger Conny Svensson.

I allvarliga fall kan Skatteverket lämna utredningen vidare till åklagare på ekobrottsmyndigheten. Så långt har man inte kommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!