Rymdstyrelsen om satsningen:"En stor lättnad"

Rymdsatsningen på 150 miljoner årligen är en lättnad för Rymdstyrelsen. De kommer dock inte att användas till satellituppskjutning.

Rymdstyrelsen är mycket lättad över regeringens rymdsatsning, men pengarna kommer inte att användas till satellituppskjutning på Esrange.

Rymdstyrelsen är mycket lättad över regeringens rymdsatsning, men pengarna kommer inte att användas till satellituppskjutning på Esrange.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna kommun2019-09-24 09:20

Förra veckan meddelade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, att regeringen satsar 150 miljoner kronor årligen på rymdsektorn i Sverige. 
– Jag är otroligt glad och otroligt lättad, vi behöver verkligen de här pengarna, säger Anna Rathsman, generaldirektör, Rymdstyrelsen. 

Rymdstyrelsens årliga anslag är nästan en miljard kronor som går till all svensk rymdverksamhet.  
– Pengarna ska räcka till mycket och tyvärr har det blivit svårt de senaste åren att få dem att räcka, säger Anna Rathsman. 
Vad ska det nya tillskottet användas till? 
– Vi har legat back tyvärr så först ska vi se till att komma ikapp så att vi inte ligger back.
Utan de nya pengarna hade Rymdstyrelsen tvingats göra stora nedskärningar i olika program. 
– Med de här pengarna kan vi agera ungefär som vi brukar, vilket är en enorm lättnad. 

Enligt Anna Rathsman kommer pengarna gynna även rymdverksamheten i Kiruna, hur stora summor det handlar om kan hon inte säga. Det står däremot klart att pengarna inte kommer kunna användas till satellitsatsningen på Esrange. 
– Vi kan stötta verksamhet, men vi kan inte stötta att man bygger infrastruktur på Esrange tyvärr, det har vi sagt från första början. Däremot så stöttar vi och tycker att det är väldigt bra att man vill skjuta upp satelliter från Esrange. 
SSC ägs av näringsdepartementet och pengar till satellituppskjutning bör komma från deras infrastrukturkassa. 
– Det är olika typer av pengar kan man säga, säger Anna Rathsman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!