S-kravet i norr: "Löfven måste bli tydligare"

Höstens stora väljarundersökning kan bli en kalldusch för S. Även i länet håller partiprofilerna andan. "Löfven måste bli vassare", säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

Svårt läge för Stefan Löfven. Socialdemokraternas partiledare och landets statsminister ifrågasätts allt oftare på grund av den svaga väljaropinionen. Infällda: kommunalråden Claes Nordmark, Boden, Ulrica Hammarström, Pajala, samt Robert Bernhardsson, Jokkmokk.

Svårt läge för Stefan Löfven. Socialdemokraternas partiledare och landets statsminister ifrågasätts allt oftare på grund av den svaga väljaropinionen. Infällda: kommunalråden Claes Nordmark, Boden, Ulrica Hammarström, Pajala, samt Robert Bernhardsson, Jokkmokk.

Foto: Markus Schreiber

Luleå2019-12-03 05:00

På tisdag släpps partisympatiundersökningen från SCB, där närmare 10 000 svenskar i ett riksomfattande urval fick frågan vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval i dag.

Vid vårens mätning backade S till 27,6 procent och frågan är om partiets kräftgång fortsätter, samtidigt som SD växer sig allt större?

– Olustigt. Alla andra undersökningar har visat att vi tappar röster, medan SD är de stora vinnarna, säger Claes Nordmark. 

Varför går det så bra för SD?

– Jimmie Åkesson har blivit allt skickligare på att beskriva verkligheten så som folk uppfattar den. Deras politiska lösningar är inte avgörande, utan det handlar om hur SD pratar om hur det ser ut i landet i dag.  

Claes Nordmark syftar till höstens debatt om lag och ordning, strängare straff och hårdare tag mot gängvåldet, i ljuset av de dödsskjutningar och bombdåd som skakar storstadsregionerna.  

– SD försöker dessutom koppla allt till migrationen, vilket gynnar dem just nu. Svenska folkets viktigaste frågor är ju bland annat att få stopp på bombningarna och gängkrigen. Då måste även S ha svaren.

Statsminister Stefan Löfven (S) fick kritik, så även internt, efter intervjun kring just gängbrottsligheten i SVT:s Agenda, när debattörer ansåg att han gjorde en katastrofal insats.  

Bodens kommunalråd håller delvis med.

– Löfven borde ha varit mycket tydligare och pratat först och främst om brottsbekämpningen, om att Sverige måste få ett omedelbart stopp på alla gängskjutningar.  

Nordmark efterlyser ökad tydlighet från den S-ledda regeringens sida, även när det gäller Januariavtalets kompromisser med C och L – inte minst vad gäller nedmonteringen av Arbetsförmedlingen.

– Jag har varit väldigt kritisk kring AF:s situation. Jag hade i och för sig en bra dialog med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark när hon besökte Boden, men partiet måste bli mycket tydligare med att det här inte är S-politik.

Är Löfven en belastning för partiet?

– I nuläget ska inte Löfven lastas för motgångar i opinionen men han måste våga vara vassare när han uttrycker sig. Hela partiet måste bli bättre på att fånga upp verklighetsbeskrivningarna.  

Även Ulrica Hammarström (S), kommunalråd i Pajala, befarar en motgång i väljaropinionen.

– Vi får leva med Januariavtalet, bär tyngden för politik som vi egentligen inte skulle ha drivit.  

Hon tar också AF:s nedmontering som exempel.

– Klart att det påverkar negativt, trots att det inte är S som har medverkat till de ekonomiska förutsättningarna. Övriga partier slår ifrån sig nu, låtsas som att de inte är ansvariga för detta.  

Men Hammarström tycker inte att Stefan Löfven ska bytas ut som partiledare.

– Han gör ett bra jobb med att hålla ihop partiet, och är vald fram till nästa kongress 2021.

Robert Bernhardsson (S), kommunalråd i Jokkmokk, försvarar Löfvens insatser i debatten om gängvåldet. 

– Man måste ha två bollar i luften samtidigt – dels kraftfulla insatser mot de som begår brotten, dels satsa på barn och unga så att utbildning och arbete blir en naturlig del i uppväxtmiljön.

Ändå får Löfven kritik?

– Oppositionen livnär sig på enkla politiska poänger, trots att verkligheten är mer komplicerad. S ska bygga förtroende, förklara hur saker hänger ihop och göra välfärdssatsningar utifrån det.  

Tänk om SD blir landets största parti?

– Jag är mer oroad över landets framtid i så fall. När folk inser vilken inriktning länder som Ungern och Polen har i dag, då tror jag att väljaropinionen tar ett kliv tillbaka från SD också.  

Dessutom tror Robert Bernhardsson att S – paradoxalt – kan gynnas av den väntade konjunkturavmattningen i landets ekonomi. 

– Då tror jag att väljarna ser sammanhangen på ett annat sätt, och förstår vikten av en rättvis politik – vilket borde uppmärksamma vår politik mer.

Svårt läge för Stefan Löfven. Socialdemokraternas partiledare och landets statsminister ifrågasätts allt oftare på grund av den svaga väljaropinionen.
Svårt läge för Stefan Löfven. Socialdemokraternas partiledare och landets statsminister ifrågasätts allt oftare på grund av den svaga väljaropinionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!