S-profilen vill se ett oppositionsrÄd.

Efter Dick VÄnsjös avhopp finns möjligheten att införa ett oppositionsrÄd, nÄgot som Socialdemokraterna varit inne pÄ tidigare. "Det vore bra för Kiruna", sÀger Mats Taaveniku (S).

Mats Taaveniku (S) vill gÀrna se att ett oppositionsrÄd införs. "Jag tror att det vore gynnsamt för Kiruna kommun", sÀger han.

Mats Taaveniku (S) vill gÀrna se att ett oppositionsrÄd införs. "Jag tror att det vore gynnsamt för Kiruna kommun", sÀger han.

Foto: Thomas Lovgren

Kiruna kommun2019-11-21 06:00

Dick VÄnsjös avhopp lÀmnar en kommunalrÄdspost att fylla. Socialdemokraternas Mats Taaveniku anser att det Àr SjukvÄrdspartiets uppgift i första hand att utse en eftertrÀdare. Ett annat alternativ skulle kunna vara att införa ett oppositionsrÄd.
– Ja, men det Ă€r ledningen i första hand som mĂ„ste komma överens om det, den nuvarande majoriteten, sĂ€ger Mats Taaveniku. 

Han menar att frĂ„gan om ett oppositionsrĂ„d inte Ă€r nĂ„gon ny frĂ„ga.  
– Det finns i mĂ„nga mindre kommuner Ă€n Kiruna kommuns storlek dĂ€r man förutom det ocksĂ„ har tvĂ„ kommunalrĂ„d. Om man tĂ€nker lĂ„ngsiktigt pĂ„ kommunens utveckling och kommer ifrĂ„n blocken mellan opposition och majoritet sĂ„ tror jag att det vore gynnsamt för Kiruna kommun att ha ett oppositionsrĂ„d. 

Mats Taaveniku menar att kommunen just nu lĂ€gger handlingsplaner för varje ny mandatperiod.  
–  Jag tror inte att det Ă€r bra för en kommuns utveckling utan vi behöver jobba mer lĂ„ngsiktigt Ă€n sĂ„ och dĂ„ Ă€r ett oppositionsrĂ„d ett bra komplement.  
Är det hĂ€r nĂ„got du har lagt fram till kommunledningen?
– Nej, inte i samband med den hĂ€r situationen, men jag vet att det diskuterades i ledningen direkt efter valet innan man bestĂ€mt vilka man skulle samverka med. Men det blev ingenting dĂ„ och jag vet inte nu hur de tĂ€nker i frĂ„gan. Det fĂ„r vi se pĂ„ mĂ„ndag. 
Har du tÀnkt lÀgga fram ett förslag?
– Jag tror att det mĂ„ste komma frĂ„n ledningen sjĂ€lv och allra helst kanske frĂ„n Gunnar Selberg för han Ă€r den som tagit till storyxan nĂ€r det kommer till att hĂ„lla nere politikerkostnader.  

Gunnar Selberg (C), kommunstyrelsens ordförande, ser inte att det Ă€r möjligt att införa ett oppositionsrĂ„d. 
– Nej, det har jag svĂ„rt att se, inte som majoriteten ser ut nu. Om den hĂ€r situationen skulle leda till att hela havet stormar och det blir nya konstellationer som ska bilda majoritet, dĂ„ skulle vad som helst kunna hĂ€nda, men jag har svĂ„rt att se det just nu. 
Stefan Sydberg (M) andre vice ordförande i kommunstyrelsen, Ă€r positiv till tanken pĂ„ ett oppositionsrĂ„d. 
– Jag skulle gĂ€rna se att det finns ett oppositionsrĂ„d i Kiruna sĂ„ att man gör som i huvuddelen av det övriga landet. Att sĂ€tta in ett sĂ„dant mitt under mandatperioden Ă€r inte det mest optimala. Men man vet aldrig. Det innebĂ€r ju att vi eller SjukvĂ„rdspartiet inte fĂ„r en representant i presidiet, sĂ„ det fĂ„r konsekvenser sĂ„ klart. 

Korrigering:

En tidigare version av den hÀr artikeln hade rubriken "S krÀver tung post i kommunen". Det Àr felaktigt. Det Àr Mats sjÀlv som argumenterar för ett oppositionsrÄd men frÄgan har inte diskuterats inom partiet.

Gunnar Selberg (C) tror inte att det Àr möjligt att införa ett oppositionsrÄd i det hÀr lÀget. "Inte som majoriteten ser ut nu", sÀger han.
Gunnar Selberg (C) tror inte att det Àr möjligt att införa ett oppositionsrÄd i det hÀr lÀget. "Inte som majoriteten ser ut nu", sÀger han.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!