Division II Damer

Notvikens IK

Vårfacit: Notviken har imponerat och toppar tabellen med 22 poäng. Den här säsongen har de verkligen fått till det på spelarsidan. Det var först i sista omgången under vårsäsongen som Notviken förlorade sin första match. Spelaren som har utmärkt sig mest är lagets innermittfältare, Amanda Pettersson, som har gjort nio mål på tio matcher.

Artikelbild

Läget i laget: Anna-Lisa Vestin lämnar nu Notviken för att gå över till Luleå Basket försäsong. På målvaktssidan har Notviken värvat ett känt nyförvärv. Piteå IF:s målvakt Anna Carlsson-Dahlberg kommer att vakta Notvikens mål under höstsäsongen.

Kommentar: "Vi är mycket nöjda med vårsäsongen. Det har gått bra eftersom vi har spelare som verkligen vill satsa och vinna. Nyförvärven har fyllt på laget väldigt bra. Moralen och inställningen i laget i hög", säger en av lagets tränare Nina Juntti.

Alviks IK

Vårfacit: Alvik började säsongen olyckligt. Redan efter några minuter i premiärmatchen kom första baklängesmålet. Men efter fyra raka förluster kom vändningen. I sista matchen innan uppehållet tog de poäng mot bottenlaget Köpmanholmen-Bjästa och placerade sig för första gången över sträcket.

Artikelbild

Läget i laget: Hanna Nyberg skadade korsbandet i februari och kommer inte kunna spela något mer den här säsongen. Linnea Tiensuu är knäskadad och det är oklart om hon kommer kunna spela under höstsäsongen. Två viktiga forwardsspelare som laget tvingas att klara sig utan. Även Olivia Hansson är ett frågetecken.

Kommentar: "Det började tungt och det förföljde oss tyvärr ganska länge. Men sen kom vändningen och vi började spela bättre och bättre. Vi har haft ett skadedrabbat lag men som trots det har visat stort hjärta och energi. Nu går vi mot en bra höstsäsong", säger lagets tränare Kenth Wärja.

Assi IF

Vårfacit: Assi ligger trea i tabellen med samma poäng som tvåan Mariehem och två poäng efter serieledande Notviken. Assi har under vårsäsongen haft ett av seriens slagkraftigaste anfallsspel och det är framför allt skyttedrottningen Caroline Karlsson som visat vägen för sitt lag. Fokuset ligger på försvarsspelet som under de senaste säsongerna varit deras fall.

Läget i laget: Just nu har laget inga skador och de kommer inte heller att värva några spelare under uppehållet. Assis är behov av att ha alla spelare tillgängliga på grund av den tunna truppen.

Kommentar: "Det har varit en helt okej vårsäsong. Vår målsättning var att befinna oss i toppen och det gör vi. Nu har vi ett bra utgångsläge. Under hösten möter vi många topplag på hemmaplan så det är en stor fördel för oss. Nu får vi hoppas att vi får vara skadefria, truppen är tunn och varje spelare betyder så mycket för oss", säger lagets tränare Marcus Roininen

Luleå DFC

Vårfacit: Nykomlingarna inledde serien bra men tappade allt eftersom. Inför höstsäsongen är de ett mittenlag med fem poäng ner till tabellsexan Alvik. Lagets främsta spelare är Mercy Monday som också är lagets farligaste anfallsvapen - 13 mål har hon hittills gjort.

Läget i laget: Mercy Monday skadade sig inför sista matchen men kommer att vara tillbaka när höstsäsongen börjar igen. Hon fick en blödning i foten men är nu redo för spel. Gun Åkesson har varit långtidsskada men är på väg tillbaka. Även Anna Forss, som endast spelat två matcher, hoppas laget kunna få se mer av.

Kommentar: "Innan säsongen drog igång var målet att vara med och slåss i toppen. Men vi fick montera ner den målsättningen och i dag är vi ett starkt mittenlag, och det är nog vad man kan förvänta sig av nykomlingar. Nu siktar vi på att göra klart kontraktet och sen satsa ännu hårdare på nästa säsong. Vi har en bred och bra trupp att jobba med", säger Jörgen Andersson.

Division III Herrar

Assi IF

Vårfacit: Assi leder serien och har gjort flest mål och släppt in minst i division III norra. Det har blivit 36 stycken fullträffar och nio baklängesmål. På elva matcher har de tappat fem poäng - förlust mot tabellfemman Notviken med 0-1 och två kryssmatcher mot tabelltvåan Kiruna som slutade 0-0 och 2-2.

Läget i laget: Assis forward Mattias Nilsson har operarat knäet men är på väg tillbaka. Lagets tränare Tobias Larsson tror att han kommer kunna komma till spel under höstsäsongen. Annars är truppen hel och inga värvningar kommer att ske under uppehållet.

Kommentar: "Jag är nöjd, kan nog inte vara så mycket annat. Vi håller fast i målet att komma etta eller två, men det är klart att vi vill vinna. Det ser bra ut inför hösten och skadeläget har blivit betydligt bättre. Spelmässigt hade vi en dipp i mitten men efter det har vi spelat bra", säger lagets tränare Tobias Larsson.

Kiruna FF

Vårfacit: Tabelltvåan Kiruna ligger fyra poäng efter serieledande Assi. När lagen möttes under vårsäsongen slutade både matcherna lika. "Nu är målet att jaga Assi", berättar Hans Stridsman.

Läget i laget: Nyförvärvet från Gällivare/Malmberget, Mikael Jannok, skadade knäet men är mest troligt tillbaka efter uppehållet. Annars har Kiruna ett helt lag. Inga värvningar kommer att ske.

Kommentar: "Jag är helnöjd med vårsäsongen. Vi har sagt att vi ska komma etta eller två. Vi har mer att ge och Assi ska känna sig jagade. Spelare som framför allt har utmärkt sig är Petter Kero, Jacob Johansson, Emil Lund och Anders Mannela. Men först och främst ska vi bevara andraplatsen, hårdträningen börjar om i dag", säger lagets tränare Hans Stridsman.

Övertorneå IF

Vårfacit: Nykomlingarna Övertorneå IF har överraskat rejält. De hade som mål att hålla sig kvar och ligger efter vårsäsongen på tabellens tredjeplats, fyra poäng efter tvåan Kiruna och åtta efter serieledande Assi.

Läget i laget: Övertorneå är skadedrabbat. Yttermittfältaren Henrik Barsk är långtidsskadad på grund av problem i knäna. Samma gäller Jonatan Rytiniemi. Kristoffer Paez kommer mest troligt vara tillbaka i laget efter sin ljumskskada. Men Övertorneå får klara sig utan Niklas Engman. Han har spelat hela vårsäsongen men ska nu operaras på grund av ljumskbrock och räknas bli borta under en längre tid. Mats Stridsman lämnar laget för flytt till Kanada.

Kommentar: "Vi är oerhört nöjda. Vi förväntade oss inte att det skulle gå så här bra som det har gjort eftersom vi hade en riktigt tung försäsong. Nu ska vi gå för fullt. Vi kommer inte titta upp eller ner, målet är att hålla oss kvar. Jag tror att Notviken kommer bli höstsäsongens lag", säger lagets tränare Peter Emanuelsson.

Luleå SK

Vårfacit: Luleå SK ligger inför höstsäsongen fyra i tabellen, en poäng efter Övertorneå. Laget har under vårsäsongen visat upp ett mycket bra anfallsspel och har efter Assi gjort flest mål så här långt. Målet är nu att knipa andraplatsen.

Läget i laget: Sirwan Jamshidi har ännu inte gjort någon match den här säsongen för LSK, men nu tror lagets tränare Jani Juustovaara att han kan vara spelklar när höstsäsongen börjar. Jamshidi har haft problem med fram- och baksida lår. Inga andra skador finns i laget och de kommer inte att värva under uppehållet.

Kommentar: "Helt nöjd är vi inte. Vi skulle ha tagit några fler poäng tycker jag, speciellt mot Gällivare på bortaplan. Men det är varken en dålig eller bra vårsäsong vi har gjort. Förhoppningsvis ska vi vara med och kriga om andraplatsen. Vi möter Kiruna direkt efter uppehållet så det blir en nyckelmatch. Det blir viktigt att haka på och ha det som morot", säger lagets tränare Jani Juustovaara.

Notvikens IK

Vårfacit: Notviken ligger nuvarande på en femteplats, fyra poäng bakom LSK. Laget har släppt in lika många mål som de har gjort - 19 stycken - och nu är målet att inte halka ner.

Läget i laget: André Rova är tillbaka i målet efter att ha varit borta på grund av militärtjänst. Niklas Niemelä är fortfarande knäskadad och kommer inte att spela mer den här säsongen, däremot ingår han nu i tränarstaben. Ett utropstecken är före detta IFK Luleåspelaren Maikano "Kano" Osman som skrev på för klubben för några veckor sedan. Han har spelat två matcher med Notviken och kommer nu med all sannolikhet gå in i startelvan.

Kommentar: "Vi har haft svårt att göra mål och har tagit poäng mot de bra lagen och tappat mot de dåliga. När vi insåg att vi inte behövde föra matcherna utan kunde kontra in mål gick det betydligt bättre. Men vi har haft problem med skador, 11-12 spelare har saknats ibland men nu är nästan alla tillbaka. Målet är att inte halka ner", säger lagets tränare Patrik Knochenhauer.

Alviks IK

Vårfacit: Alvik är just nu ett mittenlag på 15 poäng, före ligger Notviken med bättre målskillnad. Laget tappade viktiga poäng när vårsäsongens sista matcher spelades mot Gällivare Malmberget. Men också kryssade de mot jumbolaget Malå.

Läget i laget: Henrik Åström, Oskar Lindström och Joakim Gustafsson är tillbaka i spel när höstsäsongen börjar igen. Åström har haft knäproblem men är nu hel. Lindström och Gustafsson har båda varit frånvarande på grund av problem i ljumskarna. Pierre Boman är korsbandsskadad och Anthony Kwaku har problem med fram- och baksida lår. Kwaku har ännu inte spelat någon match. Under uppehållet har Alvik värvat Robin Drugge från Lira BK. Han är född 1992 och gör comeback på fotbollsplan efter en tids frånvaro.

Kommentar: "Det var en tung start på säsongen. Vi tog en poäng på fyra matcher, så vi har fått jobba oss in i serien, för marginalerna hade vi inte med oss. Laget är ungt men vi har vi fått tillbaka några rutinerade spelare som kommer betyda mycket. Jag tror på en bra höstsäsong", säger lagets tränare Ivan Nordqvist.


Gällivare/Malmberget FF

Vårfacit: Gällivare/Malmberget ligger just nu på en sjunde plats i tabellen. En poäng efter Alvik. Laget har hittills gjort 17 mål och släppt in 20. De började serien med vinst mot Notviken och oavgjort mot Storfors, sen har det blivit många kryssmatcher.

Läget i laget: Simon Landström har under våren gjort sin första säsong som förstmålvakt, och tränaren Tomas Lindgren berömmer honom för sin insats. Lingren berömmer också Joel Abrahamsson som har varit deras bästa spelare hittills. Inga skador i laget för tillfället och inte heller några värvningar.

Kommentar: "Det har varit en hyfsad vårsäsong, speciellt när man ser på förutsättningarna. Jag kom först in i bilden som tränare i mars och vi missade stora delar av försäsongen. På det viset kom vi också sent ut på plan. Nu är målet att hänga oss kvar och få en bra start på höstsäsongen", säger lagets tränare Tomas Lindgren.

IFK Kalix

Vårfacit: Nykomlingarna Kalix började serien bra. De inledde med att kryssa mot Kiruna, vann mot Betsele och kryssa åter igen mot Alvik. De vann också mot Notviken. Just nu ligger de över sträcket med Betelse jagandes efter, tre poäng skiljer lagen åt.

Läget i laget: Långtidsskadade Per-Johan Karlsson kommer mest troligt inte kunna spela under höstsäsongen heller. Annars är Kalix trupp hel, några småskador men inget allvarligt. Inga nyförvärv på gång under uppehållet.

Kommentar: "I slutet av vårsäsongen gick det inte så bra. Men som nykomlingar har det väl gått som förväntat, det svänger. Jag tycker att vi började säsongen bra och det är dit vi vill tillbaka nu. Det ser bra ut i laget och vi har en trupp med hög kapacitet", säger lagets tränare Kalle Kantola

Bergnäsets AIK

Vårfacit: Tabellelvan Bergnäset har kämpat i motvind. Men under vårsäsongens sista matcher spelade laget upp sig. De vann bland annat mot IFK Kalix med 4-0 och med 4-2 mot Storfors.

Läget i laget: Mittfältaren Jakob Widmark är mest troligt tillbaka i spel när höstsäsongen startar. Widmark har haft problem med en tåled men har börjat träna igen. En till mittfältare, Alexander Lindström, ska också mest troligt vara tillbaka efter fotproblem. Förstamålvakten Ludvig Iresund har haft problem med ena axeln men lagets tränare Johan Kalin tror han kommer vara tillbaka inom kort.

Kommentar: "Det har varit lite upp och ner. Men vi avslutade vårsäsongen bra och det gjorde så att vi kom närmare de andra lagen. Vi är nykomlingar och många av våra spelare har aldrig tidigare spelat i division III. Målet är att vi ska utvecklas men också att hålla oss kvar", säger lagets tränare Johan Kalin.