Har du köpt en begagnad lampa på Blocket? Då kan det vara läge att kontrollera den lite extra noga. Det skriver Elektriska installatörsorganisationen EIO i sin senaste rapport "De farliga nätfynden".

I rapporten har EIO undersökt begagnade lampor som sålts på annonssajten Blocket.se och konstaterar att bara hälften av lamporna var elsäkra. Den andra hälften hade allvarliga brister.

– Som konsument är det viktigt att förstå att el är en färskvara som måste ses över med jämna mellanrum. Ett enkelt sätt är att granska sladd och stickpropp, säger Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert på EIO i ett pressmeddelande.

Slitage på en lampa kan skapa elsäkerhetsbrister som kan orsaka bränder, farliga elchocker och andra skador. Lampor ska också vara korrekt märkta så att man som köpare vet vilken typ av skydd de är försedda med. EIOs undersökning visar dock att en av fem säljare har själva gjort ändringar på sin lampa.

– Precis som slitage kan felaktigt gjorda ingrepp göra lampan livsfarlig. Och när man gör egna ändringar på en lampa behöver även märkningen uppdateras, det skydd som utlovas kanske inte längre finns kvar, säger Joakim Grafström.