Luleå I helgen hade Norrbottens SSRK (Svenska Spaniel och Retriever klubb) sitt årsmöte. Trots att jag inte längre har någon retriever fick jag möjligheten att komma och lyssna på veterinär Lars Steinwalls föreläsning om "Den åldrande hunden".

- När är en hund gammal? inledde Lars Steinwall, och det är ju en fråga man kan fundera över. En spets kanske inte är gammal förrän den är 15-16 år medan en grand danois kanske inte ens blir sju år gammal, och gör den det är den definitivt en gammal hund.

Det är med andra ord väldigt olika när våra hundar börjar räknas som gamla, dels beroende på ras men även på individ.

Lars Steinwall tog upp några punkter som påverkar hur gammal hunden blir, och framförallt hur den mår när den åldras.

- Fetma är det överskuggande problemet, för de flesta gamla hundar. Människor övergöder sina hundar och det leder till en mängd sjukdomar, ledproblem och även ett förkortat liv, menar Lars Steinwall.

En överviktig och fet hund får problem med orken, ofta diabetes, hjärtsvikt och ledbesvär, och det i sin tur leder till att hunden inte vill röra sig eftersom det gör ont. Ju mindre hunden rör sig ju mer överviktigt blir den, och man hamnar i en ond spiral.

- Det finns fungerande bantningsfoder, sa Lars Steinwall, men det räcker med att man sticker till hunden en bulle eller något annat gott för att effekten ska bli lika med noll. Varje bulle eller godis utöver fodret sätter igång insulinproduktionen, och man är tillbaka där man var innan.

En medicinsk bantning av en hund ska dessutom ske under veterinär kontroll, så att hunden inte får några bristsjukdomar under tiden. Där kan man även få råd om hur man bör träna hunden för att få upp kondition och allmänt välbefinnande. Den överviktiga hunden som inte vill röra sig kan få simträning som avlastar lederna, och vid behov smärtlindring.

- En annan sak som kan drabba den åldrande hunden är olika turmösjukdomar, och här ligger vi högt över till exempel USA. Det beror på att där kastrerar man alla hundar som inte ska gå i avel, det vill säga de flesta redan när de är små valpar.

- Vi vet att kastrering förhindrar många tumörer som beror på hormonpåverkan, juver- och livmodertumörer, säger Lars Steinwall, och genom att kastrera när en tumör upptäcks finns det möjlighet att få tumören att gå tillbaka.

Men den gamla hunden är inte bara sjukdomar. Många hundar som åldras gör det med värdighet, och visserligen kanske livet går i lite saktare mak, men hunden verkar må bra och trivas med livet.

- Man ska inte pensionera en hund som vill vara med, tyckte Lars Steinwall. Den gamla jakthunden kanske inte orkar en hel dag i skogen, men den kan ju få vara med på förmiddagen. Så länge hunden har livskvalitet ska vi inte räkna bort den, men det ska vara hundens livskvalitet som är det avgörande, inte ägarens.

Våra hundar lever allt längre, och idag kan man behandla fler åkommor än tidigare som gör att hunden trots hög ålder kan må bra och slippa ha ont.

- När hunden börjar bli sju år och däröver kan det vara lämpligt att göra en årlig kontroll, en geriartrisk undersökning, säger Lars Steinwall och fortsätter, det finns bra metoder att kontrollera att till exempel lever och njurvärden ligger rätt, med ett enkelt blodprov och / eller ultraljud. Gör man det varje år får man en tidig varning om något värde börjar bli för högt eller för lågt och kan korrigera det snabbt.

- Men, påpekar Lars Steinwall, låt inte den gamla och åldrande hunden bli överviktig. Det förkortar livet på den, och leder till så många följdsjukdomar och problem. Även en gammal hund ska ha bra kondition även om motionen måste anpassas efter individen, så får den inte upphöra bara för att hunden börjar bli äldre.

- Vi var nog många som fick en tankeställare under Lars Steinwalls föredrag, speciellt det här med att sticka åt hunden en godbit eller en bulle, utan att egentligen tänka på vilka konsekvenser det kan få för många hundar. Alla vill ju det bästa för sina husdjur, men vi ska inte älska dem till ett förkortat liv.

- Den kamrat som vi haft förmånen att få dela många år med, ska vi verkligen ge all den livskvalitet vi kan när den börjar bli gammal, både genom lagom motion men inte heller glömma bort "hjärngympan". Även en gammal hund behöver få använda sina "grå"