Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har under 2018 betalat ut ungefär 350 miljoner kronor i ersättning för sommarens stora räddningsinsatser. MSB har prioriterat ersättningar till små kommuner med särskilt stora kostnader och till de kommuner som varit tidiga att ansöka om ersättning. Förutom de redan utbetalda 350 miljonerna handlägger man ansökningar om cirka 80 miljoner kronor som också väntas bli utbetalda.

Pajala kommun har fått över två miljoner kronor och Luleå väntas få något liknande. Men allra mest ersättning betalas ut till Jokkmokk.

Jokkmokk som fick slita med tuffa bränder under sommarens torka får över åtta miljoner kronor.

Tre bränder härjade i Jokkmokk i somras.

– Tre stora bränder pågick samtidigt, men värst var den i Klockarmyren. Vi började söndag 15 juli och höll på till 24 juli med att släcka branden innan vi släppte arbetet till Sveaskog som tog över bevakningen, säger Thomas Andersson som är platschef vid räddningstjänsten i Jokkmokk.

– Det var en tuff sommar. De frivilliga resurserna betydde väldigt mycket för oss. Det var många aktörer förutom räddningstjänsten och det var många som fick avbryta semestern för att hjälpa till frivilligt. För många vet vilket helvete det kan vara med de här skogsbränderna – de är jobbiga.

Kommunerna har enligt lag en skyldighet att hjälpa varandra vid räddningsinsatser. Därför är det många kommuner som inte har haft några egna bränder som ändå får ersättning, för deras arbete i andra kommuner.