Så ska Jokkmokk satsa under 2020

Jokkmokks kommun kommer nästa år satsa på att köpa in en ny pistmaskin, ny släckbil till räddningstjänsten och förbättra arbetsmiljön på förskolorna.

Jokkmokks kommun kommer bland annat köpa in en ny släckbil till räddningstjänstens maskinstall.

Jokkmokks kommun kommer bland annat köpa in en ny släckbil till räddningstjänstens maskinstall.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-11-07 13:33

Kommunfullmäktige har nu antagit den nya investeringsbudgeten för 2020, där framgår det vilka satsningar kommunen kommer ta sig an. Totalt rör det sig om drygt 23 miljoner kronor.

På arbetsmiljön kommer man lägga 13,5 miljoner kronor utspritt på olika verksamheter. Förskolor ska få ljuddämpande möbler, skötrum och förbättrad belysning. Även grundskolorna ska ha vissa förbättringar. 

En stor investering blir också en ny pistmaskin till längdskidsspåren.

– Vi har en gammal pistmaskin som är helt uttjänt och som riskerar att haverera. Därför känner vi oss tvingade att göra den här investeringen, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

En ny släckbil till räddningstjänsten blir även det en kostsam investering. Men det är ett välkommet tillskott om man frågar platschefen Thomas Andersson.

– Det är mycket välkommet, den bil som ska bytas ut är 20 år gammal. Tekniken går ju framåt så det gör mycket med ett nytt modernt släcksystem, säger han.

Andra satsningar som kommer göras under året är 2,2 miljoner kronor för arbeten på reningsverk, vattenverk, ett kompostområde på återvinningscentralen och byte av en VA-ledning. 

3,5 miljoner kronor viks åt fiber-arbeten och stormsäkring, samt nya instrument och symaskiner till grundskolan.

Till sist läggs 4,1 miljoner kronor åt satsningar på affärsfastigheter. Ett industrihus ska energieffektiviseras, Arctic Camp får 5 nya småstugor och en äventyrsgolfbana, och en restaurangfastighet förbättras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!