Tio åkare ska representera Piteå Elit under SM och klubbens sportchef och tränare Magnus Ingesson hoppas på medaljer.

Många medaljer.

Från flera olika åkare.

Artikelbild

| Förklarar. Tränaren Magnus Ingesson, till vänster om Kalla, säger att stjärnan "gått mycket hårt i vinter".

– Vi vill visa att vi är fler än bara en åkare. Även om Charlotte Kalla är vår stora stjärna och det är mycket fokus på henne, så har vi fler som kan prestera bra. Charlotte är ett dragplåster för oss, men vi försöker bygga de andra åkarna också. Vi kan inte stå och falla med en åkare. Vi är en elitförening, det står vi fast vid, säger Ingesson.

Folkkära Charlotte Kalla kommer att vara oerhört uppmärksammad under SM-veckan i Piteå. Inte bara från nära och kära som kommer följa hennes framfart i spåren utan också bland sina fans. Och media.

När Piteå Elit hade en pressträff under tisdagen gjorde Kalla flera enskilda intervjuer – men journalisterna fick fem minuter var med skidstjärnan.

– Vi försöker att inte belasta Charlotte för mycket. Vi vill gärna lyfta fram andra åkare också. Vi har flera landslagsåkare och flera som kommer underifrån, säger Ingesson.

Om själva trycket på Kalla, säger Ingesson:

– Det är alltid svårt att ha en sån stjärna. Eller svårt, vi har varit med i många år nu. Men i ett landslag har du mer resurser att avdela folk som kan... Inte skydda henne kanske, men se till att hon inte blir för påpassad. Det är roligt för henne att vara på hemmaplan och då blir trycket som störst. Det blir inte störst tryck på henne i Novo Mesto, säger han och fortsätter:

– Det spelar ingen roll om vi är här i Piteå, i Gällivare eller i Örebro. Folk känner igen henne och vill prata med henne. Men om hon pratar med alla som vill prata med henne så är hon kvar till midnatt. Hon kan uppfattas som otrevlig, men hon måste tänka på sitt jobb. Hon har tävlingar under flera dagar, hon har tävlingar efter SM, hon ska hålla sig frisk och hon ska hinna träna med. Ibland kan det upplevas som att man är lite brysk, men hon säger nej till saker av en anledning. Går hon i vimlet blir hon uppäten.

Så ni får skydda henne, helt enkelt.

– Hon får själv säga vad hon vill, men man måste se till att hon inte ska fastna i folkhavet. Samtidigt vill hon ju bjuda på sig själv. Ungdomar kommer hit och vill att hon ska skriva autografer. Hon förstår, som stjärna, vikten av att vara här och synas. Både på hemmaplan och i Sverige.