I ett inlägg på Facebook söker Räddningstjänsten efter kvinnor som är intresserade av att lära sig mer om brandmannayrket.

– Vi vill väcka ett intresse och hoppas att så många som möjligt vill komma till oss och testa, säger Henrik Lyngmark, räddningschef.

I dagsläget finns två kvinnor anställda hos Räddningstjänsten och ett aktivt arbete görs för att få in fler.

Artikelbild

| Nu finns det möjlighet att lära sig mer om brandmannayrket. Kvinnor är välkomna att göra sin praktik hos Räddningstjänsten.

– Räddningstjänsten är väldigt mansdominerad och det är bra att ha en jämställd arbetsplats, säger Henrik Lyngmark.

Praktiken varar tre dagar då man får prova på olika arbetsuppgifter och moment, som rökdykning och losstagning.

– Skulle vi få larm följer praktikanten självklart med, det är en vanlig dag på jobbet hos oss. Vi har fystid på arbetet, det blir teori men vi riktar in oss mycket på det praktiska, säger Henrik Lyngmark.

För att vara brandman krävs fystester – kanske något som skrämt iväg kvinnorna.

– Vissa saker ska vi klara av. Styrka betyder mycket men via praktikmöjligheten får man testa vad det innebär och hur mycket som krävs, om man är nära eller om man klarar av det, säger Henrik Lyngmark.

Arbetet innebär inte bara att släcka bränder, Räddningstjänsten arbetar också förebyggande och håller bland annat utbildningar för allmänheten.

– Vi har evenemangsdagar som följer årstiden. I våras hade vi en öppen vak som man fick testa , säger Henrik Lyngmark.

Han berättar att några intresseanmälningar kommit in efter inlägget på sociala medier men att de vill ha in fler.

– Jag hoppas att så många som möjligt söker, vi vill verkligen göra den här satsningen, säger han.

Lena Abrahamsson är professor i arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet och säger att det har börjat röra sig i de mest mansdominerade branscherna.

– Räddningstjänsten har legat lite efter och man har haft intagningskriterier som varit väldigt hårda. Utgångspunkten och arbetsmiljön har utgått från att en mycket stark man ska lyfta i slangarna. Ordet brandman är väldigt tydligt för yrket och det är nyligen som de ändrat tankesättet och det är glädjande att de fortsätter det arbetet, säger hon.

Hon säger att det är viktigt att tänka på hur yrket beskrivs och konkret ändra arbetsmiljön.

– Man behöver inte ha onödigt tunga saker. Marknadsföring och rekrytering är viktigt och man måste jobba internt med hur det är på jobbet, det ger resultat.