Försäkringsbolaget If har kartlagt inbrottsrisken för fritidshus och det är under höstmånaderna som tjuvarna ligger i som mest – värst är det i Oktober.

- Förra året anmäldes över 20 procent fler inbrott i fritidshus i oktober än under övriga månader, året innan dess var det 13 procent fler än genomsnittsmånaden, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för säkerhetsförebyggande arbete på If skadeförsäkring.

Mer än hälften av inbrotten i fritidshusen sker mellan Oktober och April, eftersom de flesta husen är obebodda. Totalt sett har inbrotten minskat något under åren – däremot är de föremål som stjäls i regel dyrare än förr, eftersom många lämnar kvar dyr hemelektronik i stugorna under vinterhalvåret. Det första man bör göra för att undvika inbrott är att installera ett gediget dörrlås.

- Tjuven väljer alltid den lättaste vägen. Ett bra skalskydd försvårar jobbet för tjuven. Med en bortasäker låsning av dörrarna kan man till exempel förhindra att tjuven enkelt kan bära ut stöldgodset. Låsningen innebär att man inte kan låsa upp dörren inifrån utan nyckel. Det är betydligt svårare och tar längre tid om tjuven är tvungen att bära ut all stöldgods genom fönster, säger Lars Silfverswärd.

bjorn.nystrom@norrbottensmedia.se