Havs- och vattenmyndigheten (Hav) beräknar att omkring 400 000 enskilda avlopp är så undermåliga att de bör bytas ut och att omkring 150 000 avlopp är olagliga. Hav vill se en utbytestakt på minst 5 procent per år, en siffra som 26 av landets 290 kommuner uppnår. I Övertorneå är takten 0,1 procent per år och bäst i Norrbotten är Kiruna med 1,5 procent. Bäst i landet är Malmö som förnyar 12 procent av de enskilda avloppen varje år.

– Övertorneås 0,1 procent är så lite att det nästan är orört, säger Martin Engberg som studerat avloppsfrågan i samtliga kommuner i landet.

"Ingen liten skitsak"

Artikelbild

Att många avlopp inte fungerar som de ska gör att de drygt 900 000 personer som har enskilt avlopp släpper ut lika mycket fosfor i naturen som 8 miljoner personer anslutna till kommunala reningsverk. Hav räknar med att avlopp håller omkring 20 år och i den takt som förnyelsen nu sker behöver avloppen hålla i över 100 år.

– Att vi har avlopp som inte fungerar som de ska innebär att vi sprutar ut skiten i naturen och det är ingen liten skitsak. Det är bedrövligt och kommunerna måste ta sitt ansvar, det här är en viktig fråga. Förr eller senare måste vi ta tag i detta, det går inte att som nu låtsas som att problemet inte finns, säger Martin Engberg.

Otjänligt vatten

Dåliga avlopp kan leda till övergödning i naturen, sjukdomar och förorenat vatten. Nu beräknas drygt 20 procent av alla egna brunnar vara så förorenade att vattnet är otjänligt.

Artikelbild

– Det finns flera anledningar till föroreningar, men ett är konstgödsel och ett annat är dåliga avlopp. Sagt rakt ut så dricker vi grannens skit.

"Gå samman"

Martin Enbergs råd till Övertorneå och flera andra Norrbottens kommuner är att samverka.

– Gå samman flera kommuner och börja jobba med frågan i en rimlig takt, gör en bra plan utifrån egna förutsättningar och sätt igång att arbeta. Det här är tyvärr en tickande bomb och problemen blir bara större, säger Martin Engberg.

Fakta/Förnyelsetakten i Norrbotten i procent per år

Kiruna 1,5

Piteå 1,3

Arvidsjaur 1,1

Arjeplog 1,0

Pajala 0,9

Överkalix 0,8

Älvsbyn 0,7

Luleå 0,5

Haparanda 0,5

Jokkmokk 0,5

Kalix 0,4

Gällivare 0,4

Boden 0,2

Övertorneå 0,1

KÄLLA: Svenska miljöemissionsdata och Små avlopp