Hon studerar till jazzsångerska på Piteå musikhögskola och driver även ett eget företag förutom då att leda alla tre körerna.

– Det är ett jättebra jobb för mig att jobba som körledare för jag lär mig själv supermycket, säger Sofie Andersson.

Joyvoice har funnits sedan 2014. Det startades i Linköping av nuvarande vd Hanna Rydman. Sedan starten har det blivit många Joyvoicekörer i hela landet.

Artikelbild

| Körledaren Sofie Andersson studerar till jazzsångerska på Piteå. "Joyvoice körer i länet har tagit en väldig fart."

– Det har tagit en väldigt fart. Bodenkören startade förra hösten och har ett trettiotal deltagare. JoyVoice vänder sig till både nybörjare som vill sjunga men aldrig riktigt vågat och sångvana.

Det är Sofie som väljer ut låtarna. Den här terminen har det blivit sex stycken. Körgruppen sjunger välkända hits i genrerna pop och rock från en låtbank.

– Vi börjat alltid med en uppvärmning av rösten. Sedan lär jag deltagarna grundtekniken hur man hittar sitt stöd när man sjunger. Det är viktigt. Sedan går vi igenom en låt eller två varje dag vi övar, säger hon.

Joyvoice använder inte noter.

Artikelbild

| Eva Larsson, Margareta Bergvall och Anna Karlsson i Boden är med i kören. " Vi har blivit ett riktigt sammansvetsat gäng".

–Vi lär ut allt på gehör med olika stämmor under körrepen. Kördeltagare har även tillgång till vår egna app där man kan lyssna på sina stämmor förinspelade på musikbakgrunder, säger Sofie Andersson.

I kören finns stämmorna alt1, alt 2 och sopran.

Artikelbild

| Här uppträder alla tre Joyvoices körer från Boden, Luleå och Piteå i Luleå domkyrka inför vänner och bekanta.

– Jag brukar förklara ungefär hur stämmorna fungerar. Sedan får de ställa sig där de själva tror att de passar. Folk som varit med i flera terminer brukar oftast byta för att testa lite. Givetvis blir det alltid någon av stämmorna som har mer folk än andra. Men det får man justera efterhand men i första hand ska kördeltagarna ställa sig där de känner sig bekväma, säger Sofie.

När Norrbottens besöker Bodenkörens öppna repetition så syns inga män, bara kvinnor.

– Män är också välkomna, men det är svårt att få hit dem. Den här terminen dök inga upp, säger körledaren.

Under den avgiftsbelagda terminen har man kört tolv träffar som är drygt 1,5 timme per gång som avslutas med någon form av uppträdande. Bodenkören uppträdde i Luleå domkyrka tillsammans med JoyVoices körer från Piteå och Luleå den 5 december. En som varit med i Bodenkören sedan starten är Margareta Bergvall från byn Degerbäcken.

– Jag såg kören på facebook. Jag tycker väldigt mycket om att sjunga och tänkte att kören skulle passa mig. Det kändes enkelt, inga krav utan bara ha kul.

Margareta gillar rock och pop.

– Det är en rolig musik som fångar mig. Det blir inte så allvarligt. Man blir också pigg när man varit här.

Körgruppen har hunnit bli ett väldigt sammansvetsat gäng. Eva Larsson har varit med under två terminer. Hon gick med tack vare sin granne Anna Karlsson.

– Hon lurade med mig. Jag tycker det är jätteroligt att vara med. Jag vet inte om jag blivit en bättre sångerska men vi har jätteroligt ihop i gruppen. Det känns lättare och friare att öva på sin stämma om man slipper noter, säger Eva Larsson.

Anna Karlsson håller med.

– Man behöver inte kunna något utan allt lär man sig här. Det är det som är så himla roligt, säger hon.