Dåvarande Nederkalix församling aviserade för omkring 15 år sedan att de vill göra sig av med Sangis kyrka, främst av ekonomiska skäl. En grupp som jobbade för kyrkans bevarande såg till att en förening bildades och föreningen har sedan 2011 drivit Sangis kyrka.
Gun-Britt Morin, Karin Wallin, Harry Jacobsson och Margareta Lindkvist är, tillsammans med andra, engagerade i föreningen som 2023 hade 100 medlemmar.
Nu vill styrelsen, som har avgått och ersatts av en interimsstyrelse, att nya krafter tar över och driver kyrkan vidare.
– Det saknas både tid och ork, säger de unisont, som förklaring till varför nya krafter behövs.
Föreningen får årligen 60 000 kronor i bidrag av Kalix församling. I övrigt jobbar de ihop pengarna som behövs för att driva kyrkan genom att arrangera våffeldagar, loppmarknader, skördemarknader och andra evenemang.
Andra verksamheter i kyrkan är utöver gudstjänster, bröllop och begravningar också körsång, julotta, aktiviteter kopplade till skolan och, ibland, tillfälligt inhyrd verksamhet.
– Ekonomin har "rullat runt" trots att byborna inte är jättebra på att delta när vi har olika aktiviteter, säger Karin Wallin.
Sangisprofilen Kjell Morin är en av byborna som tagit på sig att försöka hitta människor till en ny styrelse i föreningen.
– Vi har verkligen försökt men vi har fått nej överallt. Det är tråkigt. Det är klart att det finns en vilja bland byborna att ha kvar kyrkan, inte minst för skolan som har lucia, julavslutningar och skolavslutningar där, men också för att vi ju har gudstjänster, begravningar och annat där, säger Kjell Morin.
Vad betyder kyrkan för byn?
– Det är klart att kyrkan har betytt oerhört mycket. Kyrkan är en fantastisk lokal som hade kunnat användas till annat, som exempel hembygdslokal, också, säger Kjell Morin.
Sangis kyrka står på en höjd genast som du svänger in "mitt i byn" och anorna går tillbaka till 1913.
På torsdag kväll har föreningen medlemsmöte och då väntas beslutet om nedläggningen fattas – om inte intresserade, möjligen blivande styrelseledamöter hör av sig tills dess och enligt uppgift måste de vara minst tre personer.
– Vi har sökt nya styrelseledamöter sedan i maj, utan resultat, säger Karin Wallin.
Hur känns det att kanske ta beslut om nedläggning?
– Det är trist, säger Margareta Lindkvist med medhåll av övriga.
Efter ett eventuellt nedläggningsbeslut ska föreningen ta ställning till om de ska kallställa – men hålla tillräckligt varmt vintertid – eller sälja kyrkan.