Kalix
En 58-årig man omkom
Artikelbild

| När räddningstjänsten kom till platsen brann det mest vid den yttre entrédörren. Här är polisens tekniker på väg in i den utbrunna villan.

i samband med en villabrand på söndagnatten.
Nu misstänker polisen
mordbrand ? och tre Kalixmän
i 20-årsåldern sitter anhållna.
Artikelbild
Larmet om villabranden på Egnahemsvägen i centrala Kalix kom klockan 01.37 på söndagssnatten. Villaägaren, som bodde ensam, hade själv ringt och larmat SOS.
När räddningstjänsten anlände brann det som mest vid den yttre entrédörren, som stod på glänt.
Artikelbild
? Jag uppfattar det som att elden hade börjat vid entrén och spridits vidare till takfoten och garagets kallvind, säger räddningstjänstens insatsledare, Knut Westman.
Lågorna slog ut från villan och den inre entrédörren var helt sönderbränd.
Artikelbild

| När räddningstjänsten kom till platsen brann det mest vid den yttre entrédörren. Här är polisens tekniker på väg in i den utbrunna villan.

Väl inne fann rökdykarna 58-åringen livlös. Han bars ut och fördes efter livräddande insatser
i ambulans till sjukhus, där han senare konstaterades vara död.
?Inget elfel?
Huruvida branden hade startat på utsidan eller insidan av huset ? eller om den de facto var anlagd ? kunde inte fastställas under söndagen.
Polisens tekniska undersökning försvårades på grund av omfattande vattenläckage i huset.
? Men vi misstänker mordbrand. Omständigheterna talar för det. Det handlar inte om något elfel eller liknande, säger kommisarie Mats Ekman.
Under söndagen hämtade polisen in uppgifter från eventuella vittnen, grannar och anhöriga
för att kartlägga den avlidne mannens tillvaro närmare.
Ett genombrott i utredningen kom under eftermiddagen. Efter intensivt spaningsarbete frihetsberövades fyra män och togs med till förhör.
En av dem försattes därefter på fri fot ? men tre anhölls av åklagare.
? De är på sannolika skäl misstänkta för mordbrand, säger åklagare Thomas Ennefors.
Födda kring 1990
De anhållna männen är samtliga boende i Kalix och i 20-årsåldern, födda kring 1990.
Männen är kända sedan tidigare av polisen och enligt uppgifter till NSD har de haft konflikter med 58-åringen
? Saker och ting pekar i en viss riktning men de hade i alla fall ingen släktrelation med mannen, säger Mats Ekman.
Hotbild mot villaägaren?
Sannolikt förelåg en hotbild mot den omkomne villaägaren. Förra året gjorde han tre polisanmälningar ? två för ofredanden och en för misshandel.
Polisen vill dock inte gå in i detalj på vad polisanmälningarna gällde.
? Om anmälningarna går att koppla ihop med mordbranden går inte att svara på. Jag vet inte heller hur långt utredningarna nådde. Men spaningsledningen tar självklart hänsyn till den här bakgrunden under det fortsatta arbetet, säger Mats Ekman.
Den 58-årige villaägaren hade eget företag och arbetade med svetsning och annan verkstadsmekanisk tillverkning av fritidsprodukter, bland annat kaminer och rökerier.
Han var ogift men hade, enligt polisen, fyra barn i fullvuxen ålder från en tidigare relation.
Nils Johansson
nils.johansson@nsd.se

Larmet om villabranden på Egnahemsvägen i centrala Kalix kom klockan 01.37 på söndagssnatten. Villaägaren, som bodde ensam, hade själv ringt och larmat SOS. När räddningstjänsten anlände brann det som mest vid den yttre entrédörren, som stod på glänt. 
- Jag uppfattar det som att elden hade börjat vid entrén och spridits vidare till takfoten och garagets kallvind, säger räddningstjänstens insatsledare, Knut Westman.
Lågorna slog ut från villan och den inre entrédörren var helt sönderbränd. Väl inne fann rökdykarna 58-åringen livlös. Han bars ut och fördes efter livräddande insatser i ambulans till sjukhus, där han senare konstaterades vara död.
Inget elfel
Huruvida branden hade startat på utsidan eller insidan av huset - eller om den de facto var anlagd - kunde inte fastställas under söndagen. Polisens tekniska undersökning försvårades på grund av omfattande vattenläckage i huset. 
- Men vi misstänker mordbrand. Omständigheterna talar för det. Det handlar inte om något elfel eller liknande, säger kommisarie Mats Ekman.
Under söndagen hämtade polisen in uppgifter från eventuella vittnen, grannar och anhöriga för att kartlägga den avlidne mannens tillvaro närmare. Ett genombrott i utredningen kom under eftermiddagen. Efter intensivt spaningsarbete frihetsberövades fyra män och togs med till förhör. En av dem försattes därefter på fri fot ? men tre anhölls av åklagare.
- De är på sannolika skäl misstänkta för mordbrand, säger åklagare Thomas Ennefors.
Födda kring 1990
De anhållna männen är samtliga boende i Kalix och i 20-årsåldern, födda kring 1990. Männen är kända sedan tidigare av polisen och enligt uppgifter till NSD har de haft konflikter med 58-åringen. 
- Saker och ting pekar i en viss riktning men de hade i alla fall ingen släktrelation med mannen, säger Mats Ekman.
Hotbild mot villaägaren?
Sannolikt förelåg en hotbild mot den omkomne villaägaren. Förra året gjorde han tre polisanmälningar - två för ofredanden och en för misshandel. Polisen vill dock inte gå in i detalj på vad polisanmälningarna gällde.
- Om anmälningarna går att koppla ihop med mordbranden går inte att svara på. Jag vet inte heller hur långt utredningarna nådde. Men spaningsledningen tar självklart hänsyn till den här bakgrunden under det fortsatta arbetet, säger Mats Ekman. 
Den 58-årige villaägaren hade eget företag och arbetade med svetsning och annan verkstadsmekanisk tillverkning av fritidsprodukter, bland annat kaminer och rökerier. Han var ogift men hade, enligt polisen, fyra barn i fullvuxen ålder från en tidigare relation.