I februari i år gick Roger Betines, grundare och vd Chasqui Tech, Kalix kommun och Kalix Industrihotell AB (Kiab) ut med nyheten att företaget ska etablera sig i Kalix.

Satsningen skulle ge 15 nya arbetstillfällen och utöver det extrajobb till unga människor i Kalix.

Datacentret, eller datahallen/serverhallen som den också kallas, skulle ha cirka 9 000 dataservers som skulle framställa digitala kryptovalutor.

Artikelbild

| Så här såg det ut i februari i år när Jan Nilsson, Tommy Nilsson, Roger Betines, Peder Nilsson, Folke Spegel, Dan Lindvall och Christer Wallin presenterade planerna.

Investeringarna beräknades till 200 miljoner kronor inom ett par år.

Platsen för företagsetableringen var Samhalls dåvarande lokaler, Samhalls verksamhet flyttade till Electropolis och etableringen skulle ske under våren.

Roger Betines sade då att anledningen till att de ville etablera sig i Kalix var att här finns goda förutsättningar att komma i gång snabbt, lokaler lämpliga för verksamheten och möjlighet att växa.

– Det här är väldigt, väldigt stort. Den här första etableringen är startskottet för en helt ny bransch i ­Kalix, sade kommunalrådet Tommy Nilsson (S) då.

Artikelbild

| Roger Benitas.

Det blir ingenting av med etableringen.

– Företaget fick tydligen inte tillgång till tillräckligt mycket elkraft för den verksamhet som de planerade och det skulle kosta företaget avsevärda pengar att dra kabel från ställverket till fastigheten, säger Folke Spegel, ordförande i Kiab.

Kommunägda Kiab köpte Samhalls fastighet för just den här satsningen för fyra miljoner kronor, och inkassokrav på hyra har gått till Chasqui Tech.

– Hur mycket pengar det handlar om beror på vilken uppgörelse vi gör, om vi kräver hyra för tiden fram till nu eller årshyra, säger Folke Spegel som räknar med att uppgörelsen dröjer ännu en tid.

Vad som nu ska hända med Samhalls före detta fastighet är oklart.

Folke Spegel säger att det finns företag som är intresserade av fastigheten:

– Det är en riktigt fin fastighet med bra läge, stor mark och stora lokaler. Den fungerar exempelvis för en industrietablering. Samhalls flytt till Electropolis innebar dessutom att de flyttade in i lediga lokaler hos Kiab.

Christer Wallin är vd i Kiab och han säger att Chasqui Techs etablering sprack på grund av att uppgörelsen med Vattenfall inte tycks ha varit klar – vilket den skulle ha varit innan kontrakt på lokalen tecknades.

– Vi har gått vidare, vi söker annan hyresgäst, säger Christer Wallin.

Norrbottens Media har sökt Roger Betines, tyvärr resultatlöst.