LEDARE Alla partier upplever ibland interna stridigheter. Men det finns ett parti som sticker ut – Sverigedemokraterna.

Den gångna mandatperioden slog partiet ett föga avundsvärt rekord när det gäller antalet riksdagsledamöter som blivit politiska vildar – det vill säga personer som lämnar det parti de valts in för men behåller sin plats i den valda församlingen. Hela sju SD-ledamöter blev vildar.

Turbulensen präglade inte bara rikspolitiken. En sammanställning i Dagens Nyheter 23 april 2018 visade att sammanlagt 155 kommunpolitiker från SD förvandlades till politiska vildar under förra mandatperioden.

Inget annat parti var i närheten av siffran. Näst flest vildar (54 stycken) hade Moderaterna.

Även i Norrbotten har det stormat.

2015 uppdagades att Sverigedemokraterna i Luleå hade kopierat hela sitt lokala budgetförslag från partikollegorna i Lund. De hade bara bytt ut Lund mot Luleå!

Den dåvarande gruppledaren fick efter en tid också lämna uppdraget. Nya gruppledaren blev emellertid inte långvarig. Efter intern kritik avgick även hon i maj 2018, bara några månader före valet.

Inför valet bråkades det dessutom om SD:s riksdagslista i Norrbotten. 4 mars 2018 rapporterade NSD om ett kaosartat årsmöte hos SD Norrbotten.

Dåvarande distriktsordföranden Robert Håkansson, Piteå, talade om att riksdagskandidaten Eric Palmqvist, Gällivare, gått bakom ryggen på honom.

Efter valet har konflikterna fortsatt. När SD skulle välja gruppledare i regionfullmäktige i slutet av september 2018 ställdes Robert Håkansson och Marianne Sandström, Kalix, mot varandra – en strid som den förstnämnde förlorade.

I intervjuer sa Håkansson att han nu istället skulle koncentrera sig på kommunpolitiken i Piteå.

Det väntade emellertid ingen lugn seglats i Piteå.

7 januari berättade Piteå-Tidningen om massavhopp från SD i Piteå. Sammanlagt fem personer lämnade den lokala styrelsen och valberedningen.

”Folk är inte är nöjda med situationen som har varit”, förklarade avgående ordföranden Elin Håkansson i en intervju med PT.

Nu kommer också rapporter om slitningar i Västernorrland, Östergötland och Stockholm.

”Flera av partiets företrädare i Sollefteå hoppar av för att bli politiska vildar i kommunfullmäktige och regionfullmäktige”, meddelar SVT 26 augusti..

”Fyra SD-avhoppare, däribland tidigare oppositionsrådet Sandra Karlsson, går till Landsbygdspartiet”, skriver Norrköpings Tidningar 2 september.

”Bara ett år efter valet är halva SD-gruppen i Stockholms kommunfullmäktige politiska vildar”, noterar SVT 14 september.

Hittills har allt detta krakel inte påverkat partiets väljarstöd. Trots alla bråk och skandaler fortsätter det att växa. I riksdagsvalet ökade partiet till 17,5 procent och i en aktuell Sifo-mätning får partiet 20,2 procent.

De ständiga konvulsionerna i SD borde dock leda till viss eftertanke och besinning hos moderater, kristdemokrater och andra som leker med tanke på att samarbeta med detta högernationalistiska parti. Det framstår inte som jordens mest stabila partner.