SD har haft det rejält kämpigt den gångna mandatperioden, med flera kontroverser gällande såväl kopierade budgetförslag och gruppledare som knappt har närvarat i fullmäktige.

Trots det hade partiet viss framgång i kommunvalet, där SD fick totalt sju procent, en ökning med drygt två procentenheter som i nuläget innebär två nya mandat (mandatfördelningen är ännu inte slutgiltig).

– Jag är nöjd och glad, även om jag hade räknat med uppemot tio procent i Luleå. Politik handlar om att bygga förtroende och vi har inte skött oss tidigare, men nu har vi rensat bort alla gamla ledamöter, säger Per Göransson, ordfröande för SD Luleå och överst på kommunlistan.

SD gick till val med nya kommunkandidater, bortsett från nuvarande gruppledaren Leslie Bailey, 75 år, och Per Göransson intygar att de ledamöter som väljs in är mer meriterade och plikttrogna än tidigare represenanter.

– Vi är för det första mer utbildade, har mer tid och engagemang också. Jag är själv högskoleutbildad.

Men ingen av er har någon politisk erfarenhet sedan tidigare?

– Nej. Vi är helt nya, så nu ska grävandet ta vid på allvar. Jag sitter redan med kommunbudgeten.

Genomsnittsåldern på de fem invalda SD-ledamöterna är hög, med två i pensionsålder och en tredje, rörmontören Philip Wiksten, som snart är där.

– Ålder ger erfarenhet. Dessutom blir man lite ”lugnare” på äldre dagar, så jag tror vi får se ett mer ”nyktert” SD-parti i Luleå framöver, säger Göransson.

I valrörelsen har det varit oklart vem av SD-ledamöterna som blir gruppledare.

Läs mer: SD-Göransson bryter tystnaden: "Ni är fake news"

– Vi som nu blir invalda ska sätta oss ner och diskutera det, när valresultatet är färdigt.

Vill du själv bli gruppledare?

– Jag har ingen kommentar kring det ännu.

Samtidigt kräver SD platser i kommunens olika nämnder, eftersom kommunens regelverk anger att partier med fler än fyra mandat har rätt till det.

– Om vi får fem mandat kan inte övriga partier hunsa oss längre. Jag har redan varit i kontakt med några partier, vill inte säga vilka ännu.

Att S rasar i kommunvalet och förlorar sju mandat kommer inte som någon överraskning för Per Göransson.

– De har styrt Luleå i egenmajoritet och varit arroganta mot väljarna, ljusår från när Karl Petersen var kommunalråd. Det gäller både Luleboaffären och Framtidens skola. Därför ger väljarna sin dom. Många man möter säger att de aldrig mer ska rösta på sossarna.

Vilka är de väljarna?

– Vanliga arbetare.

Vilka tror du att S vill samarbeta med nu, efter valnederlaget i söndags?

– Jag ser två partier som de kan försöka närma sig, V eller M. Men vi får se om en vecka, säger Per Göransson utan att närmare vilja utveckla vad han menar med det.