Eric Palmqvist i Gällivare står som andra namn på Sverigedemokraternas valsedel till riksdagen, efter partiledaren Jimmie Åkesson. Han står också som nummer 40 på partiets centrala valsedel, så han räknar med att komma in i riksdagen. SD fick 49 mandat vid valet 2014.

– Det är positivt att vi går framåt. Den allmänna känslan jag har är att i realiteten är det ännu mer. Det har vi sett av tidigare opinionsmätningar att vi i realiteten har mer än vad mätningarna har gett oss, säger Eric Palmqvist.

Sverigedemokraterna stärker sin ställning i Norrbotten enligt Novus opinionsundersökning. Partiet får 13,3 procent, en ökning med 2,4 procentenheter jämfört med valet 2014.

Artikelbild

| "I röda Norrbotten så är Alliansen inte ett alternativ för många väljare, vi är ett mer trovärdigt alternativ för dem" säger Eric Palmqvist, SD, om partiets framgång i opinionsmätningen.

Framgången beror på två saker menar Eric Palmqvist; partiets egen aktivitet och regeringens misslyckande.

– Vi har varit väldigt aktiva i Norrbotten i de kommuner vi har haft bra fäste i och på riksplanet har vi synts och agerat en hel del samtidigt som regeringen i stor mån har misslyckats.

– I röda Norrbotten så är Alliansen inte ett alternativ för många väljare, vi är ett mer trovärdigt alternativ för dem.

– Jag bor själv i Gällivare som är en traditionellt röd kommun, när de tycker att Socialdemokraterna har misslyckats tillsammans med Miljöpartiet så är de inte beredda att rösta på Alliansen. Moderaterna och Centerpartiet är ett rött skynke för många socialdemokratiska väljare, de går mycket hellre till oss än till Alliansen. Det är det man upplever i traditionella "blodröda" kommuner, säger Eric Palmqvist.

Om SD får en vågmästarroll, vilket block ska SD stödja?

– Det kan jag inte alls uttala mig om som enskild kandidat, det är den kommande riksdagsgruppen som har att ta ställning till det, svarar Eric Palmqvist.

SD har legat mycket högre i tidigare opinionsmätningar, vad beror tillbakagången på?

– Till viss del handlar det om att andra partier har svängt i retorik och handling. Vi ser en viss glidning i migrationspolitiken, man har infört gränskontroller, det talas inte riktigt om "öppna era hjärtan". De andra partierna har anpassat sig till den verklighet som vi har beskrivit, säger Eric Palmqvist.