Partiet gick fram med drygt tre procentenheter jämfört med 2014. 6,7 procent innebär ytterligare ett mandat och totalt två, trots att fullmäktige bantas från 31 till 25 mandat. I Porjus tog SD 22,3 procent, vilket var starkaste SD-stödet i alla valdistrikt i länet.

– Det är vad jag förväntat mig. Vi vet att vi kan fylla stolarna också, så det känns bra, säger gruppledaren Denise Magnusson.

Någon inbjudan till samarbete från något av de andra partierna tror Magnusson inte på.

– Nej, det kommer nog vara ganska tyst där.

Den nuvarande majoriteten med S och V fick ihop tolv mandat, medan Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet, Samernas väl och Moderaterna fick nöja sig med elva. Liberalerna backade stort och blev utan. Nu väntar förhandlingar och partierna är förtegna.

– Vi är nöjda med samarbetet med Vänstern och vill hitta bra samarbeten nu också. Ambitionen är att fortsätta styra, säger kommunalrådet Robert Bernardsson (S).

– Vi gör ett bra val men det är mycket otydligt hur det ska bli, säger Roland Boman, gruppledare i FJK.

Vänsterns gruppledare Viktor Segerström är nöjd med att partiet håller ställningarna.

– Bra gjort av det parti som varit det mindre i ett samarbete. Ska vi fortsätta styra med S nu så krävs ytterligare samarbetspartner, säger han.

Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind konstaterar att MP gjorde sitt bästa kommunresultat i landet i Jokkmokk, 13,6 procent.

– Det är fantastiskt. Jag hoppas att Vänsterpartiet nu kan tänka om och medverka till att SD inte blir vågmästare. Vi har samarbetat med V förut, säger Blind.