Sverigedemokraterna fick 17,6 procent i riksdagsvalet. I Bodens kommun har de sex mandat. Bernt Drugge trodde inte på samma ökning i kommunen, men trodde att de skulle kunna få åtta-nio mandat.

– I förra valet fick vi sämre resultat än riks. Det är för tidigt att säga något, sa han tidigt på valkvällen. Många röstar också på ett parti i kommunen, ett annat i landsting och ett tredje i riks.

Sverigedemokraterna tappar i Boden. När 20 av 22 valdistrikt var räknade hade de tappat 2,1 procent och låg på 9,4 procent. BertDrugge är förvånad.

Vad tror du det beror på?

– Det är svårt att säga. Jag vet inte om Bodenalternativet kan ha tagit röster. Jag är förvånad själv. Jag trodde att vi skulle få några mandat till. Jag vet inte om väljarna förknippar oss med NMR. Det låter så när jag pratar med folk på stan.

Sverigedemokraterna har uteslutet flera medlemmar på grund av samröre med NMR. Men Bernt Drugge menar att det inte verkar ha påverkat riksdagsvalet.

– Men på stan har flera frågat om vi samarbetar med NMR, men vi har inget med dem att göra. Ändå har vi förknippats med dem.

Han bedömer att SD kan tappa något mandat.

– Det är överraskande eftersom vi ökar på riksnivå.

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet, men har ingen egen majoritet och öppnar upp för samarbete. Dock stänger de dörren för SD samt NMR.

Bernt Drugge är inte förvånad att socialdemokraterna i Boden stänger dörren för ett samarbete även om SD skulle ha ökat antalet mandat i kommunfullmäktige.

– Det är trist, men det kan vara påtryckningar centralt. Det mesta i kommunen är vi överens om. Jag har känt på mig att de inte vill samarbeta med oss, men att de inte vill samarbeta med NMR det kan jag förstå.