Jubel utbröt under SD:s valvaka i Luleå när SVT:s valllokalsundersökning presenterades. Partiet verkar gå fram rejält jämfört med valresultatet 2014 – från 12,86 procent till 19,2 procent, enligt Valu.

– Jag misstänker att vi hamnar mellan 20-25 procent. Det är fullkomligt realistiskt, säger distriktsordförande Robert Håkansson på SD:s valvaka.

Varför ökar ni så mycket?

– Väljarna känner igen sig i vår problembeskrivning och tycker om våra lösningar, helt enkelt.

Hur tror du att SD:s riksdagssiffror står sig i regionvalet och i Norrbottens kommunval?

– Vi kommer att gå fram mycket. Det blir en dubbling av antalet röster generellt över hela länet. Det är helt inom räckhåll.

I vilka kommuner går ni fram mest?

– I Boden och Älvsbyn förväntar vi att vi ökar mest, där kommer vi stanna på riktigt fina siffror.

Partiets ställning i Norrbotten var inte varit lika stark vid förra valet 2014, men Robert Håkansson tror att det förändras nu.

– Inför förra valet fanns vi knappt här, vi hade två mandat i hela Norrbotten och varken organisation eller politiker. Nu har vi visat att vii finns här på allvar.

Vilket inflytande får SD som vågmästare i rikspolitiken?

– Det hänger på huruvida övriga partier kliver upp ur sandlådan och pratar med oss på allvar. En stor andel av Alliansväljarna vill det också. Om de här siffrorna består, måste övriga Alliansledare börja prata med oss.

Det har inte låtit så hittills från Centerpartiet och Liberalerna?

– Nej, de har baxat in sig i ett hörn och kan inte ta sig ut därifrån. Jag tror att vi kommer få se stora omsvängningar nu, till och med partiledarbyten, och nya tongångar, säger Robert Håkansson, distriktsordförande för SD i Norrbotten.