Partiet ökar med 7,4 procent till 12,3 procent vilket innebär fem mandat från tidigare två. Han säger att en bidragande orsak till att Sverigedemokraterna har ett starkt stöd i Gällivare beror på det hårda arbetet partiet lagt ned.

– Vi har profilerat oss hårt och kommer att fortsätta driva samma frågor som vi gjort tidigare, säger Eric Palmqvist.

Några av Sverigedemokraternas viktigaste frågor gäller den om barnomsorg på obekväm arbetstid och bemanningsproblematiken.

– Vi måste ha ett helt nytt angreppssätt för att få hit den kompetens som behövs i kommunen och vi måste våga tänka annorlunda, menar Eric Palmqvist.

Eric Palmqvist ser ut att hamna i riksdagen då han står som andranamn på partiets norrbottenslista efter partiledaren Jimmie Åkesson.

– Jag kommer att fortsätta med den kommunala politiken och inte släppa Gällivare, vi har flera riksdagsmän som arbetar med lokalpolitik. Men det betyder att inte minst Paula (Palmqvist) måste kliva fram betydligt mer, säger Eric Palmqvist.

Sverigedemokraterna har nu alltså fem mandat i kommunfullmäktige.

– Vi får se hur mycket det räcker till och om vi kommer in i några nämnder och styrelser. Det hänger lite på hur de andra partierna väljer att samarbeta, säger Eric Palmqvist.

Huruvida intresse för att samarbeta med andra partier finns vill inte Eric Palmqvist uttala sig om.

– Det kanske det finns men jag vill inte spekulera. Det är i sådana fall något som vi kommer sköta internt först. Men det är ganska utsiktslöst att samarbeta med någon om det inte skulle innebära att vi i realiteten får en majoritet.