Och nu sover Petersen dessutom gott om nätterna. Detta sedan han kommit överens med Sveriges ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen om att satsa sex miljoner kronor på fågelparadiset Gammelstadsviken.

- Nu är jag lugn. Det här kommer att förverkligas.

Att den överklagan som lämnats in till Miljödomstolen av en privatperson ska stoppa mångmiljardsatsningen har Petersen svårt att tänka sig.

Artikelbild

| Gammelstadsviken, ett naturreservat med ett rikt fågelliv och troligen ett jättebygge av serverhallar. Luleå kommun har nu kommit överens med Sveriges ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen att kommunen satsar sex miljoner kronor i naturreservatet.<_Bildtext Fotobyline>foto: magnus pehrsson</_Bildtext Fotobyline>

- Jag vill inte föregripa den processen men konstaterar att den miljöprövning som gjorts har varit mycket noggrann och genomarbetad.

300 byggjobb
Och att Facebook skulle vara på väg att dra öronen åt sig på grund av förseningen och överklagningar, det tror inte Petersen.

- Vi har daglig kontakt med exploatören, som hela tiden hålls uppdaterad. Jag känner mig lugn.

Efter den uppgörelse som nu gjorts med fågel- och miljöivrare vill Karl Petersen nu helst lyfta fram det som väntar på Pors-ön. Under en tidsrymd av tre år ska tre jättelika serverhallar resas på Porsön, en hall varje år. Det ger runt 300 byggjobb. Därefter väntar uppfräschning och modernisering av den hall som byggdes år ett, och så vidare. Karl Petersen drömmer dessutom om ännu mer.

- Min förhoppning är att det i anslutning till serverhallarna byggs en sammansättningsindustri. Det om något kommer att ge nya jobb.

"Ett världsmärke till Luleå"
Kommunalrådet kan dessutom inte tala sig nog varm över de följdeffekter som han tror kommer när väl Facebook är på plats.

- Vi kommer att få ett världsmärke till Luleå och inte minst så kommer det att innebära ett enormt lyft för universitetet. Och kanske kommer andra företag i branschen att haka på. Kommer en så kommer flera, så brukar det vara.

Karl Petersen har valt att inte nämna namnet på det företag som är på väg till Luleå. När väl allt är klart får de själva berätta, har han sagt.

Säkra källor har dock till NSD sagt att det handlar om Facebook.