Vänsterpartiet i Boden har, tillsammans med partipolitiskt obundna Boden mot rasism, Fi och ABF tagit initiativ till en heldag i kulturens och antirasismens tecken. Skälet är att frontfigurer från NMR, Nordisk motståndsrörelse blev anmälda både för misshandel av minderåriga och hets mot folkgrupp. Inbjuden föreläsare var malmöbon Showan Shattak som själv fått betala ett högt pris av nazisternas framfart.

Efter en demonstration i hemstaden 2014 överfölls Showan och hans kamrater av knivbeväpnade nazister. Under tiden i koma blev han ofrivilligt en ikon, ett ansikte för kamp och överlevnad. Hashtaggen #kämpamalmö gick från sociala medier till en demonstration som samlade tiotusentals Malmöbor under slagordet ”Kämpa Showan!”. Showan Shattak skallopererades flera gånger och när han vaknade upp fungerade inte hans vänstra kroppssida. Han hade också problem med talet och minnet.

Han är i dag fortfarande sjukskriven och har en 50-procentig tjänst åt ABF men kandiderar också till en plats för Vänsterpartiet i Malmös kommunfullmäktige.

Artikelbild

| Showan Shattak och Bosse Strömbäck,båda vänsterrpartister för kampen mot nazister vidare. En start var manifestationen.

– Jag dras fortfarande med hjärntrötthet och viss förlamning. Det är stor skillnad på den person jag var före överfallet mot den jag är i dag. Jag tycker ändå det är min plikt att åka runt och bekämpa nazismen och visa vad den står för.

Showan Shattak säger att historien om Boden och alla de här överfallen som har varit även tagit ganska hårt på människor nere i Malmö. Nu vill Showan få Boden att kämpa som hans hemstad gjorde.

– När nazismen praktiseras så leder det till våld. Det var ett angrepp, inte bara på en person i mitt fall utan vi var fyra personer som blev knivhuggna den natten.

Om människor, samhällen och städer blir drabbade då är det naturligt enligt Showan att man strider tillsammans.

Artikelbild

| Showan Shattak höll en kort tal på Medborgarplatsen på fredagseftermiddagen vid sin ankomst till Boden.Kvällen var vikt för en längre föreläsning.

– Man tillämpar ett motstånd som är modigt, handlingskraftigt och som enar människor över gränser att stå upp för det Boden som man vill ha eller Malmö som man vill ha. Därav uttrycket Kämpa.

– Vi kämpade därnere och visade ett ställningstagande att staden är till för alla dess invånare. Den här kampen ni för kan vara lång, den kan vara slitsam och tära på er. Men det är viktigt att vi har varandra, sitter i samma båt och jobbar gränslöst över de olika organisationsformerna.

Han tycker också det är viktigt att prata om känslor.

– Våga säj att ni är rädda. Våga även säg att det här är jobbigt och att det är inget som ni vill jobba med överhuvudtaget. Men att vi måste det. Vi har ett historiskt ansvar för alla dem som inte kommer in i den här världsbilden som dessa nazister delar.

Enligt Showan behövs kampen för att få staden ren från dessa reaktionära krafter.

– Det finns en styrka i att vi är många och som kollektiv ställer upp för varandra och kämpar för att vinna.

Showans råd är att alla i Boden har ett ansvar att se vilka människor som drabbats just nu och stå upp för dem.

– Det gäller vår förmåga till medmänsklighet och de värderingar som staden ska förknippas med. Polismyndigheten kan klara av det viktigaste men arbetet är ändå det civilkurage som bodensarna själva har.Nazisterna är ingen vanlig politisk motståndare som ska urholka demokratin som de själva så gärna drar nytta av.