GÄSTKRÖNIKA Jag har en god vän. Låt oss kalla henne Sonia. Hon kommer från ett MENA-land (Middle East and North Africa) och är uppvuxen i ett muslimskt hem.

Hon bor i Sverige och är gift med en man och har tre döttrar. Sonia bär huvudduk. Hennes man kräver det inte, men hon vill själv. Hennes äldsta dotter har också huvudduk, men inte hennes två yngsta döttrar. De har alla valt själva.

Jag bor på Södermalm i Stockholm. Det är en stadsdel som brukar slå sig för bröstet om att alla får vara som de vill. Hipster-män går omkring i jultomteskägg, svenska kvinnor klär sig som de behagar och folk får älska vem de vill. Vi anser oss vara så otroligt fria.

Men när Sonia hälsar på får hon allsköns glåpord efter sig. Själv bor hon med sin familj vid Järvafältet med stadsdelar som Tensta, Rinkeby, Akalla och Rissne. Där kan jag komma i shorts och linne, men hon kan inte komma till mig med huvudduk och grilla soyakorv på min gård utan att få nedsättande kommentarer.

Det finns ett ohyggligt förtryck av kvinnor i många länder, inte minst i muslimska.

Det ska bekämpas. Men argumentet ”ja, ja, men det är ju ändå mycket värre i Saudiarabien” frånskriver oss inte från att ta ansvar själva här.

Problemet är många mäns sjuka föreställningar om att de har rätt att bestämma över kvinnors kläder och kroppar.

Det är samma män – som anser att kvinnor måste klä på sig på stranden på franska Rivieran. Där får man inte bära huvudduk, men gärna vara topless.

Det är samma män – som i Sveriges domstolar anser att kvinnor måste klä på sig för att inte skylla sig själva om de blir våldtagna.

Det är samma män – som vill ha slöjförbud i Staffanstorps skolor.

Ett ännu mer brutalt sätt att begränsa kvinnor är att ha åsikter om vad de får göra med sina egna kroppar. Inte minst när någon man har kränkt den.

Det är snart verklighet, i allt fler amerikanska delstater, att flickor och kvinnor som blir våldtagna måste föda sina våldtäktsmäns barn. Det skulle vara otänkbart att mäns rätt till sina egna kroppar skulle begränsas så.

Men, vilka restriktioner finns på män? Ja, i talibaners, IS-krigares och sikhers världar får män inte raka sig och ortodoxa judar ska ha tinninglockar och ofta också skägg, men i de flesta kulturer kan män klä sig som de vill och ha vilken ansiktsbehåring som helst.

Jag kan tycka att skägg är fult, men jag hindrar ingen från att ha det.

Men ärligt. Mansrollen kan inte bestå av att begränsa kvinnor - varken deras utseende, kroppar eller sexualitet. Så futtig kan inte mansrollen vara.