Byggjättens oro efter kraschen: "Värsta scenariot är utflyttning"

Northvolts konkurs kan slå både i Skellefteå och i närområdet, tror David Sundström, vd på Lindbäcks Bygg. 
– I ett scenario där utflyttning uppstår är det svårt att se att bostadsbygget inte påverkas, säger han och framhåller att det är svårt att överblicka konsekvenserna idag.

Northvolts konkurs riskerar att ge ringar på vattnet i negativ bemärkelse för byggandet i norra Sverige, menar David Sundström.

Northvolts konkurs riskerar att ge ringar på vattnet i negativ bemärkelse för byggandet i norra Sverige, menar David Sundström.

Foto: Glenn Fahlgren

Skellefteå2025-03-15 11:00

Nyheten i korthet

  • Northvolts konkurs kan påverka byggandet av bostäder i Skellefteå och närområdet, enligt David Sundström, vd för Lindbäcks Bygg.
  • Sundström uttrycker oro för att konkursen kan leda till svåröverblickade konsekvenser.
  • Han föreslår att det skulle vara fördelaktigt att skapa incitament för byggande under lågkonjunkturer för att gynna både prisbilden och det efterfrågestyrda byggandet.

Miljarder har gått upp i rök och tusentals jobb hotas efter Northvolts konkurs i veckan. Men de senaste åren har rubrikerna kring Skellefteå varit ljusa och byggandet av nya bostäder har varit en av de glada nyheterna för kommunen vars tillväxt gick knackigt före Northvolt. Piteåföretaget Lindbäcks Bygg har varit en av aktörerna som producerat bostäder. Nu är framtiden för fortsatta projekt oviss.

Lindbäcks Byggs vd David Sundström ser på framtiden med en viss oro efter Northvolts krasch. 

– Om jag ser i ett lite längre perspektiv så ser jag att över en treårsperiod är efterfrågan på väg tillbaka. Men inflationsiffrorna vi fick nyss och inte minst konkursen i Skellefteå kan påverka vår bransch på kort sikt, säger Sundström.

undefined
David Sundström, vd på Lindbäcks Bygg, säger att inflationssiffrorna som nyligen kom pekar på att inflationen inte minskar, samt att Northvolts konkurs gör närtiden för byggbranschen svår att analysera.

Tillväxtorter driver nyproduktion, säger han, och nu beror Skellefteås öde på vad konkursförvaltaren kommer fram till och hur Northvolts eftermäle tas om hand.

– Men i ett värstascenario där utflyttning uppstår är det svårt att se att nyproduktionen av bostäder inte påverkas, säger Sundström.

Han oroas inte för Lindbäcks, som är en nationell aktör, men just svallvågorna från Northvolt med risken att kommuner kanske blir mer ovilliga att investera i bostäder eller att andra industriprojekt avstannar gör läget svåranalyserat.

undefined
Ett av husen som Lindbäcks uppfört på Baldertomten i Skellefteå, åt Skebo.
undefined
Ett av husen som Lindbäcks byggt på Sjungande Dalen i Skellefteå.

Ser du några behov av stöd för byggbranschen för att stimulera marknaden?

– Jag tycker ju att vi ska vara en marknad som klarar oss utan stöd. Men man kan konstatera att byggbranschens kostnader har stigit kraftigt under de senaste 30 åren och det har blivit väldigt svängigt, säger Sundström.

– Ur ett nationellt perspektiv hade det varit bra om man kunde skapa incitament att bygga under lågkonjunkturer för det skulle gynna både prisbilden och det efterfrågestyrda byggandet.

Han återvänder till Skellefteå som exempel där i princip inga bostäder byggdes fram till att ett underskott uppstod och folk bodde i husvagnar.

– Då börjar det byggas och det tar i bästa fall 1,5 år innan man har inflyttning.

Han menar att det som många småkommuner inklusive i Norrbotten gjort: Att inte bygga hyresrätter alls på flera år, har en stor nackdel.

– Då får du ingen känsla för vad hyresnivån ligger på och när du får det kostnadsavståndet mot de äldre bostäderna så stort att ingen vågar bygga. Det blir för stor skillnad mellan befintlig marknad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!