Skjutna renar hittade på Vitheden

Två renar hittades skjutna på Vitheden på torsdagsmorgonen. "Om det här inte är hatbrott, vad är det då? Det kan man fundera på", säger renskötaren Johan Lund.

Jan-Erik Gustavsson vid renen som hittades död, skjuten i halsen.

Jan-Erik Gustavsson vid renen som hittades död, skjuten i halsen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-02-27 20:00

Kalix sameby, som har ett hundratal renägare, har större delen av hjorden på utfodring på Vitheden.

Det handlar om hundratals djur, en del innanför hägn och en del utanför.

– Det var de som körde ut mat och tittade till djuren på torsdagsmorgonen som hittade de skjutna djuren. En ren var skjuten i halsen och den var död, den andra var skjuten i magen och den var skadad och den fick vi avliva, säger Johan Lund som tillägger att så vitt de i nuläget kan bedöma är det inte fler renar som saknas.

– Vi har varit med detta tidigare. Vi polisanmäler det ibland och ibland inte, anmälan leder ofta ingenstans. Vi har anmält detta den här gången, för egentligen är det väl rätt sak att göra, säger Johan Lund som fortsätter:

– Det är ett märkligt beteende, varför skjuta renar och lämna dem, vem gör så? Dessutom har renarna lämnats helt öppet, det var meningen att vi skulle hitta dem så snart vi kom hit.

Jan-Erik Gustavsson, renägare:

– Det är bedrövligt med djurplågeriet Jag har kört bort de döda djuren så att inte korparna flockas där. En av renarna var i princip tam, man kunde ta i henne och hon kom till mötes när man kom dit. Jag hoppas polisen får tag i dem som gjort detta.

Polisen har varit på plats.

– Rubriceringen är nog oklar. Det vanliga är väl att det är stöld, men de här renarna har ju lämnats kvar. Om det här inte är hatbrott, vad är det då? Det kan man fundera på, säger Johan Lund.

Den här renen var skjuten i magen.
Den här renen var skjuten i magen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!