Området ligger i Pajala och Kiruna kommun, mellan Muodoslompolo och Saivomuotka. Länsstyrelsen beviljade i slutet av januari en ansökan från Vittangi sameby om tillfälligt skoterförbud under hela februari för att freda renbetet.

Ett 15-tal markägare berörs. De har problem att nå stugor, fiskevatten och skogsfastigheter. Två skoterleder är undantagna, i övrigt måste markägarna ha samråd med samebyn innan man kör skoter.

– Markägarna ska inte behöva be samebyn om lov. Vi har åtagande i lagen om att ta hand om skog, exempelvis. Äganderätten borde gå före i det här fallet, säger Per Tapani, en av markägarna, som är upprörd över att länsstyrelsen fattat beslutet utan att de fått uttala sig.

– Det har inte funnits någon dialog med oss alls, utan bara pang bom klart. Förfarandet är helt fel och det opponerar vi oss mot. Jag läste i tidningen att länsstyrelsen var kritisk till att jägareförbundet inte haft någon dialog med dem innan de flög över Girjas område men det lever de inte upp till själva heller.

Han är förvånad över situationen.

– Byborna har väl aldrig stört renarna. Vi har haft ett mycket bra samarbete i över 20 år med samebyn, säger Per Tapani.

Ulf Blind, medlem i Vittangi sameby, förklarar varför byn ansökt om förbud:

– Det vi varit mest ute efter är inte ortsbefolkningens körningar. De brukar inte störa våra renar. Det är buskörningen med de här nya, kraftiga maskinerna vi vill ha bort. Förra året hade vi jätteproblem med skotergäng, vissa kommer över gränsen från Finland.

Ulf Blind har själv varit i kontakt med markägarna.

– Det har varit bra samtal. Det har inte heller varit så stora problem i år. Jag hoppas att vi slipper ansöka om förbud kommande år, säger Blind.

Johan Antti, länsråd och vikarierande landshövding, är ansvarig för beslutet.

– Jag har den största respekt för de synpunkter som markägarna fört fram. Vi ska i så stor utsträckning som möjligt höra av oss till de som berörs. Samtidigt är det i vissa fall många markägare inblandade och då är det omöjligt. Speciellt som det ofta är ärenden som bör hanteras snabbt med avvägningar kring hur stora problem renarna har och vilka inskränkningar som ska göras, säger han.

Antti konstaterar att ett beslut från regeringen blir retroaktivt.

– I tidigare fall har regeringen snarare skärpt besluten och hänvisat till att markägarna kan söka dispens.