Att en ny grop öppnat sig i Malmberget togs emot med ömsom lugn, ömsom oro av malmbergsborna. Men när det återigen började dåna, smälla och skaka strax innan klockan 19 på tisdagskvällen, blev många förskräckta.

- Jag trodde huvuddelen av det här var över också blir det än värre, sa Berit Hannu, till NSD när skakningarna hållit i sig i mer än 45 minuter.

Hon bor i en fastighet nära stängslet vid Kaptensgropen men hade vid det laget begett sig till en familj på Hertiggatan.

Artikelbild

| Berit Hannu och hunden Truls har blivit rejält omskakade den senaste tiden. "Vi har inte sovit ordentligt på två veckor", säger hon.

- Jag blir rädd, jag vill inte vara ensam i huset när det händer sånt här. Det är så höga ljud som bara blir mer och mer och mer. Till och med inne i Konsumhallen lät det som ett reaplan som flög över byggnaden när det satte igång.

"Precis som en vulkan"
Berit Hannu hann beskåda något av det som utspelade sig ovan området för gropen innan det blev helt mörkt och hon beskrev det som ett vulkanutbrott.

- Det var grått och tjockt, precis som när en vulkan sätter i gång. Jag tror det är mycket som fallit ned för jag såg inga snökanter kvar runt hålet.

Ingrid Blomqvist, på Hertiggatan, sa så här:

Artikelbild

| Mattias Hansson arbetar under jord och känner sig trygg med att bo i Malmberget. Uppkomsten av den nya gropen gick honom helt obemärkt förbi.

- Det är så väldigt otäckt just nu. Det smäller som kanonskott.

De var luttrade av oro och gruvverksamhetens konsekvenser för malmbergare redan innan takskivan över Fabianhålrummet brast. Familjen Blomqvist på Hertiggatan beskriver det som tortyr att bli väckt varje natt och Berit Hannu upplever att LKAB håller undan information för invånarna:

Artikelbild

| Tatiana Zhegalova märkte inte annat av raset än den molnpelare som tycktes stiga upp ur Kaptensgropen intill huset hon bor i.

- De senaste två veckorna har vi blivit väckt tiotals gånger varje natt av vibrationer. När jag vänt mig till LKAB för information om hur många skalv det har noterats under ett visst dygn och vilka nivåer de uppmätt jag inte fått svar. Bara beskedet att LKAB har beslutat att inte ha någon individuell rapportering om vibrationsnivåer. Det får en att undra vad det är för information som finns på mätarna som de inte kan lämna ut.

"En pelare av damm"
Tidigare under tisdagen var det många som rörde sig runt utanför stängslet vid nya Fabiangropen och Kaptensgropen. Allt för att få en skymt av hålet som öppnat sig i marken.

Artikelbild

| Berit Hannu och hunden Truls har blivit rejält omskakade den senaste tiden. "Vi har inte sovit ordentligt på två veckor", säger hon.

- Jag såg en pelare av damm eller rök som kom upp därifrån, säger Tatian Zhegalova, som bor i huset näst närmast stängslet.

Mattias Hansson promenerade längs Österlånggatan.

Artikelbild

| Flygbild efter raset i Fabian. Detta var innan skiljeväggen till kaptensgropen rasade.

- Jag har inte märkt av någonting och jag känner ingen oro. Jag jobbar under jord själv och förra året gick jag en kurs i bergmekanik, där vi bland annat fick lära oss att det är normalt att berget kalvas ut någon meter per månad, säger han.