Misshandeln, med de fasansfulla konsekvenserna, skedde den 4 juni förra året i brottsoffrets lägenhet i Arvidsjaur. Den åtalade 49-åringen hade då bjudits på en öl, men när han ville ha fler blev det nej.

Då ska han först ha attackerat en man sällskapet med ett par slag.

När lägenhetsinnehavaren gick emellan vändes våldet mot honom.

– Jag steg upp och försökte lugna honom. Men då är han så vrång, och jag får hans vrede mot mig. Han vänder sig bara om och börjar slå och sparka mig, säger den målsägande lägenhetsinnehavaren när han hörs av Luleå tingsrätt.

Det första knytnävsslaget träffar honom i ögat. 49-åringen fullföljer sedan attacken mot målsägaren.

– Då vände jag mig om och parerade bara slagen för att freda mig.

Efter det blodiga dramat intensivvårdades målsägaren för sina skador. Initialt kunde han se skillnaden på ljus och mörker.

Två veckor efter dramat bedömdes han som helt blind på det högra ögat till följd av tryck bakom ögongloben.

– Det är för djävligt. Man blev helt blind och hela livet är förstört, säger den målsägande mannen.

I dag lever målsägaren med skräcken. 49-åringen bor ett stenkast ifrån honom.

– Det har varit väldig obehagligt, det senaste året. Man har varit rädd att träffa honom.

Den misstänkte 49-åringen var ångerfull och bad målsägaren om ursäkt i samband med förhandlingen.

– Jag hade ju druckit och mådde väl inte så bra, som sagt. Minnet från det där är väl inte heller så bra. Men de satt hela tiden och tjafsade med mig. Jag blev skitirriterad och ställde mig upp och klappade till honom, säger 49-åringen.

Kammaråklagare Henrik Wallin yrkade på att 49-åringen i första hand skulle dömas för grov misshandel till fängelse i ett år och nio månader. Åklagaren menade att 49-åringen i vart fall haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt när han utdelade knytnävsslaget mot målsägaren.

Den tilltalade 49-åringens försvarare, advokat Marcus Ström, ansåg det visat att han klient gjort sig skyldig till misshandel av normalgraden. Advokatens påföljdsförslag till Luleå tingsrätt var skyddstillsyn med en särskild föreskrift.

Dom meddelas 12 oktober.