De sex företagen BDB fastigheter, Riksbyggen, Lerstenen, SHH Bostad, Heimstaden och HSB ska bygga 295 bostadsrätter och 170 hyresrätter.

Diskussionerna på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen handlade därför till viss del om Luleå håller på att skapa en "fin" stadsdel för de välbetalda.

– Det finns en betydande risk för det i och med fördelningen. Sedan kan man ju fråga sig vad en nybyggd hyresrätt får för hyra, säger Carola Lidén, gruppledare för Centern.

– Det är ju ingen dramatisk skillnad men vi är alla mån om att det ska vara en bra blandning, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Nordström tror att fördelningen kan jämna ut sig till kommande etapper.

– Det är ju flera stora aktörer som inte är med ännu, exempelvis Galären, Lulebo och Rikshem. Men vi får se hur det blir när när första etappen nu kommer igång och hålla ögonen på det här, säger Nordström.

Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg konstaterade att det gäller olika miljökrav på byggandet.

– Till bostadsrätterna har man ställt krav på att det ska vara en certifiering som heter miljöbyggnad silver. Men det gäller inte hyresrätterna. Det tycker vi inte känns bra, säger Nyberg.

– Det beror på att vi inte vill krångla till det för dem som bygger hyresrätter för att det ska vara möjligt att hålla nere kostnaderna. En del av kritiken från byggföretagen handlar om att det är för många krav. De tvingas skräddarsy lösningar och då drivs priset upp, säger Nordström.