Ett flertal restauranger i Luleå har nu börjat vägra ta emot kontanter. Argumenten till deras beslut är en aning oklara, miljön, rånrisk etc... Som att förbjuda biltrafik till 100% för att det ibland händer trafikolyckor ungefär.

I förlängningen kommer du inom en nära framtid bara att kunna handla på ICA och Coop med kort om ingen aktör sätter ner foten.

Har nu svenska staten tagit fram nya sedlar och mynt för ett kostsamt belopp borde det vara rimligt att kunna använda dem så länge de är ett lagligt betalmedel fastslaget av Riksbanken. Dessutom har många krogar krångliga betalterminaler där man själv ska slå in beloppet. Är man lite äldre med sämre syn är det inte så lätt. Dessutom finns det grupper i samhället som av olika anledningar inte har kort ännu. Så det blir en indirekt diskriminering av många individer.

Kommunerna kan inte lösa det, så jag ser ingen annan lösning än att svenska staten på ett nationellt plan helt enkelt får lagstifta om att man ska kunna använda kontanter. Dispens kan möjligen ges till bussar och andra verksamheter med speciella skäl. Hur ser våra politiska partier på denna sak?