Bara för någon vecka sedan rasade debatten huruvida den pryl barn ofta använder i pulkbacken heter rattkälke, snowracer eller bob. I Norrbotten är bob vanligt förekommande men söderöver används det inte lika flitigt.

Att tycka till om vad saker heter är något som uppenbarligen är populärt men vi anade ändå inte vilken sprängkraft vår nästa namnfråga skulle bli.

Frågan på facebook var vad den där grejen som vi skjuter undan större mängder snö med heter, ni vet den där....hmm, ja vad heter den?

Artikelbild

Snöbjörn, snösläde eller snöräv? Så ställdes frågan på facebook. Och läsarna svarade – i massor. Tusentals faktiskt.

Den ena läsaren mer stensäker än den andra och de höll sig inte enbart till dessa tre alternativ utan de skrev helt sonika ner det namn de använder och som känns självklart.

I facebookflöder strömmade namnförslagen in och en grov uppskattning visar att snöräv är den vanligaste, följt av snöbjörn.

Men vad heter den här prylen – egentligen?

Vi tog hjälp av språkexperten Rune Westerlund i Luleå, känd från SR Norrbotten där han reder ut knepiga språkliga frågor. Han har noterat debatten och kom då till en intressant insikt.

– Det var så lustigt när jag såg det där i morse så tänkte jag att "det där vet jag inte vad jag kallar den för". Jag har själv haft en sedan jag flyttade till hus för 40 år sedan men jag har aldrig kallat den för något, säger Rune Westerlund och skrattar till.

Snöräv nämns oftast bland kommentarerna men även snöbjörn är vanligt förekommande. Hur två helt olika djur kan figurera kring samma pryl låter märkligt men det kan finnas en naturlig förklaring.

– Jag kan tänka mig, men det här vet jag inget om, att det finns olika storlekar på de här. Att man då kallar den mindre för räv och den stora för björn. Det är sådana associationer man kan göra, funderar Rune Westerlund men tillägger att detta måste man gräva djupare i.

Snösläde, som flera inklusive undertecknad kallar den för, indikerar att man ska dra den efter sig och det känns ju inte heller helt rätt i sammanhanget.

Å andra sidan kan ju prylen användas till att ta en skopa med snö för att sedan bli dragen och inte skjuten. Då går det att argumentera för att detta faktiskt uppfyller kriterierna för att vara en släde.

– Om det är många som kallar den för släde så är det också rätt, konstaterar Rune Westerlund som dock själv inte skulle benämna det som släde i första hand.

Och här är pudelns kärna.

Allt som inte är helt fel och uppåt väggarna är rätt. Om en sak har många namn så är det helt i sin ordning så länge den man pratar med förstår vad man menar.

Det heter olika på olika platser i Sverige helt enkelt.

Alla vinner.

Rune Westerlund tycker det är vansinnigt intressant att folk engagerat sig så mycket i denna fråga.

– Det är fantastiskt. Att det är så stort engagemang innebär att det är viktigt. Men det är också viktigt att få ut att en företeelse får ha olika namn. Så att man får associationer med dem man pratar med, säger han.

I facebookflödet så fanns det även andra kreativa förslag, möjligen sprungna ur förtvivlan över det omfattande snöandet denna vinter. Tortyrredskap, Infarkten, Plastskit, Utegym, Ryggskott, Bantningsredskap och Diskbråck var några av de mer kreativa namnförslagen från den engagerade läsarkåren.

Vi kan dock slå fast att just dessa namn är fel.