15 stora snökuber har förvandlats till konstverk till lördagens vernissage på Kvarnängen i Boden. Under tre dagar har deltagarna arbetat med sina verk.

Både asylsökande och de som fått uppehållstillstånd har medverkat.

Arbetet med snöskulpturerna är en del av ett tvåårigt integrationsprojekt som länskonsthallen Havremagasinet ansvarar för, Boden InterGreat –BIG.

Artikelbild

| Fredligt. En stridsvagn utan kulor. Istället kommer det ut en fågel.

– De kommer bland annat från Afghanistan, Pakistan, Uzbekistan, Etiopien och Eritrea, säger Ricky Sandberg, konsthallschef.

Totalt har personer från 15 nationer delats upp i olika lag. De har fått handledning av is- och snökonstnärerna Birgitta och Tim Linhart. De är kända band annat för att ha skapat en konserthall och instrument av is i Luleå.

Lagom till det blev dags att inviga Bodens internationella snöskulpturfestival kikade solen fram.

Alla som medverkat fick ställa sig framme vid talarstolen, Ricky Sandberg och kommunalrådet Inge Andersson (S) höll tal.

Artikelbild

| Handledare. Birgitta Linhart har tillsmammans med sin man Tim Linhart lett arbetet med snöskulpturerna.

– Många har valt att göra symboler för deras land eller avbildat världsarv från sina länder, säger Birgitta Linhart, som tillsammans med sin man Tim Linhart varit handledare.

Innan deltagarna gick ut till snökuberna för att skulptera hade de gjort figurer i lera, som de sedan räknat om till rätt skala.

Artikelbild

| Finslipning. En arabisk häst med krigare. Mansur Hosen Al- Aneza från Kuwait och Ahmed Osman från Eritrea hjälps åt med det sista.

En del av medlen till projektet har Bodens kommun bidragit med.

– Det är väl använda pengar, sa Inge Andersson i sitt tal.

Artikelbild

| Grupp. Nils Gustavsson, Kristina Rönnqvist, Birgitta Henriksson, Ulla- Greta Nybom och Gunnel Carlberg var med och gjorde en snöskulptur.

Tidigare under veckan har elever från Björknäsgymnasiet skapat snöskulpturer i Stadsparken vid Centralskolan.