Efter ett, för Kirunasossarna, historiskt nederlag, är Centern valets stora vinnare i Kiruna. Socialdemokraterna tappade drygt 7 procentenheter och landade på rekordlåga 25,1 procent i kommunvalet. Centern däremot ökade med drygt 4 procentenheter och drog hem 33 procent av kirunabornas röster. Det är resultatet efter valnattens sammanställning.

– Det är bara att gratulera Centerpartiet. De har gjort en stark valrörelse. Speciellt på slutet. De har hörts och synts mycket, säger Mats Taaveniku, Socialdemokraternas kommunalrådskandidat.

Taaveniku vill i nuläget inte spekulera om framtida, politiska konstellationer. Partiet är öppet för många andra partier i nuläget.

– Alla partier som har en medmänsklig och demokratisk grund är välkomna i samarbetet med oss, säger Taaveniku.

Har Centerparitet den grunden anser du?

– Ja, det har de. Det har varit tydligt i valrörelsen, inte minst på riksplanet.

Om Centerpartiet bjöd in Socialdemokraterna för ett samarbete skulle det rent teoretiskt kunna räcka med de två starkaste partierna i kommunvalet för majoritet. Då skulle man sammanlagt landa på 55,1 procent baserat på valnattens resultat.

Kan det bli en allians mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet i Kiruna?

– Ja, vi stänger inga dörrar för dem. Vi är öppna för ett samarbete med dem - liksom med andra demokratiska partierna. I ett sådant här läge då Centerpartiet har största antalet mandat då tänker jag att det är Centerpartiet med Gunnar Selberg i spetsen som har initiativet. De är största parti. Om det finns möjlighet att få en stabilare majoritet än det som har varit så tror jag att det gynnar Kiruna som stad.

Om ni slog er ihop skulle ni vara i klar majoritet och inte behöva bjuda in fler?

– Ja, så skulle det i såfall kunna vara. Men det är för tidigt ännu att säga något om vilka samarbeten som kan bli aktuella. Nu måste vi analysera valet och gå igenom resultatet inom partiet. Men nu måste processerna ha sin naturliga gång, säger Mats Taaveniku.