Maria Selin är gymnasielärare och studerar till präst. Hon räknar med att bli klar om tre-fyra år.

Under sommaren jobbar hennes söner och hennes dotter är bortrest. Därför ville hon jobba inom äldreomsorgen i Bodens kommun. Hon skickade in en ansökan om sommarvikariat via kommunens hemsida. Det var för 3,5 veckor sedan. Därefter har hon inte hört ett ljud från kommunen.

Med tanke på den personalbrist som är inom äldreomsorgen, som framför allt har svårt att få tag i sommarvikarier, ställer hon sig frågan om socialförvaltningen inte vill ha tag folk.

Artikelbild

"Det är så tråkigt att de inte tar hand om dem som vill jobba inom äldreomsorgen", säger Maria Selin.

– Är det sant att de saknar personal? Alla andra kommuner verkar ju behöva vikarier, säger Maria Selin.

Hon skrev ett inlägg på sociala medier och därefter har det bara rasslat till. Personal i andra kommuner har hört av sig till henne. De skriver att de behöver massor av folk och uppmanar henne att ringa deras chefer.

– Men från Bodens kommun ingenting alls. Det är så dåligt, enklast hade ju varit att jobba i Boden för att slippa pendla.

Maria Selin hade chansen på ett sommarvikariat på ett äldreboende i Luleå kommun, men eftersom hon jobbar heltid i Luleå så får chefen där inte anställa henne.

– För då skulle jag plötsligt få kvalificerad övertid. Jag sa att jag skulle kunna avtal bort det, men det går inte säger hon. Det är ju också sjukt. Hon vill anställa mig och jag vill jobba, men arbetsrättsreglerna säger nej.

Nog förstår hon att det måste finnas regler så att personal inte kan bli utnyttjade.

– Men om jag vill och hon vill, varför går det inte att lösa?

Så i stället har hon nu chansen att få jobb inom äldreomsorgen i Piteå kommun, men det har även uppdagats en annan lösning. En privatperson har hört av sig till Maria Selin och erbjudit henne jobb som personlig assistent till hans dotter, som bor i Bodens kommun.

– Jag ska träffa honom i morgon (läs skärtorsdag). Så jag kanske hamnar i Boden i alla fall fast inte för kommunen, utan i privat regi.

Hon tycker det är jättetråkigt att kommunen inte snabbt snappar upp arbetssökande.

– Det kanske är fler som har sökt, utan att kommunen har hört av sig. Då börjar de ju leta jobb i andra kommuner, vi är inne i mitten av april nu.

Maria tror det är jätteviktigt att de vaknar upp lite på Bodens kommun innan de sökande hinner få anställningsavtal på annat håll.

– Det är så tråkigt att de inte tar hand om dem som vill jobba inom äldreomsorgen. Jätteilla eller så tyckte de inte att de behövde mig.