Från en källare i Sörbyn till Paris

I år tog hon inte bara klivet upp ur källaren, utan visade också för första gången sina smycken på en mässa. I modemetropolen Paris fick hon nya kunder och nya länder att exportera till. Årets landsbygdsföretagare - Ingrid Andersson, Sörbyns tenntråd.

Foto: Göran Ström

SÖRBYN2009-11-14 06:00
Ingrid Andersson kommer från Böle, men flyttade med maken Mats till hans hembygd i Sörbyn.
För 25 år sedan startade den resa som i lördags gjorde att hon var en av huvudpersonerna på Årets näringslivsgala. Hon, som inte ens hade tänkt att åka dit, fick övertalas.
1983 köpte Ingrid Andersson ett tenntrådsarmband i Råneå. Flera undrade om hon kunde göra ett likadant till dem.
- Jag testade och det gick jättebra. Inte var det så svårt.
Hon har alltid tyckt om handarbete.
- Det roliga är att man kan skapa något nytt hela tiden.
I början gjorde Ingrid Andersson tenntrådssmycken på beställning som en hobby. Så kom döttrarna Elin och Sofia och de tog den mesta tiden. I dag jobbar Elin i familjens företag och Sofia går på gymnasiet.
- Elin är duktig på att skapa nya modeller.
- Från det att jag var fem-sex år satt jag bredvid mamma när hon flätade armband.
Byggde maskin
Ingrid Andersson trodde att intresset för tenntrådssmycken skulle avta med tiden, i stället blev det tvärtom. I och med att hon kunde presentera nya smycken så skapade det en efterfråga. Det drev på utvecklingen och tanken på att starta eget föddes.
- När fritiden inte räcker till då är det till att välja, säger Mats Andersson.
- Men jag ville inte starta förrän jag var säker på att få fram en bra produkt. Mats försökte få ihop en maskin för att spinna tenntråd. Det tog tid innan han fick ihop en som fungerade så att det blev en bra tråd. Det var många ramsor innan första maskinen stod färdig. I regel är det jag som har tålamod, men då var det han.
Företaget Sörbyn tenntråd startade 2000. I dag står fem maskiner i verkstaden. Där spinner hon även silvertråd, koppartråd och guldtråd med varierande tjocklek och färg.
- Jag är noga med att tråden ska vara jämn och tät spunnen. De flesta som gör hantverk med tråden märker att den är av bra kvalitet. Det är jätteroligt.
En del av verksamheten består i att hon säljer tråd, bland annat till industrin, och skinnprodukter samt allt annat som hör till för att tillverka egna smycken. Hon säljer både till butiker och privatpersoner. I Sverige säljer hon mest material och leder även kurser.
Företag
Exporten däremot består i huvudsak av smyckeförsäljning till företag. Företaget gör också smycken på beställning, exklusiva smycken. Kunderna är beredda att betala mer för att få vara ensamma om sitt smycke.
Ingrid och Elin Andersson jobbar heltid. Men det var inte självklart för Elin att börja hos mamma. På gymnasiet hade hon ett eget UF-företag och sålde smycken. Hon tycker om att jobba med design. Det kombinerat med att hon ville ta en paus från studierna gjorde att mamma ändå fick bli hennes chef.
- Men jag vill ha en utbildning. Just nu vill jag bli optiker, men det kan ändra sig.
För ett år sedan hade Ingrid Andersson verkstaden hemma i källaren. Nu finns den inrymd i det före detta daghemmet ett stenkast från villan. Det är Elin som har tapetserat.
Förändringen har inneburit att företaget har växt ganska mycket det senaste året. De har ytterligare en anställd på 75 procent.
- Efterfrågan på armband är stor och nu är det lättare att visa det vi har. Men vi får inte växa för fort. Det är en balansgång och jag gör inte avkall på kvaliteten, säger Ingrid Andersson,
I september var hon och Elin på sin första mässa, smyckesmässan i Paris. Till den skapade de varumärket Ea’s design och gjorde en kollektion med några utvalda smycken. Ingrid Andersson är mycket förvånad över att hon var det enda svenska företaget på plats.
Ökad export
- Det var stort och det visades alla möjliga smycken. En del blev väldigt intresserade av våra smycken. I och med det så kommer vi att exportera till företag i ytterligare fem länder.
Det innebär en fördubbling av antalet länder de säljer till på den internationella marknaden.
Elin Andersson planerar att ta fram fler modeller till nästa år. Förutom armband och halsband gör de halsband och utställningskoppel till hundar samt även tävlingsband till hästar på beställning.
Själv bär Ingrid Andersson ett mycket vackert halsband i tenntråd med silverpärlor. Nu arbetar de även mycket med kristaller i olika färger och hängen.
Hon är en kvinna som står stadigt med fötterna på jorden och aldrig tar till överord. Men när hon utsågs till årets landsbygdsföretagare på galan rubbades det norrländska lugnet.
- Det var roligt, men jobbigt att stå där. Jag var ju inte direkt förberedd.
Mats, som var med, blev också tagen.
- Efter att ha kämpat i tio år så var det roligt med en sådan utmärkelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!