LEDARE Det talas en del om framgångarna för S-partierna på Iberiska halvön.

I Spanien fick Pedro Sánchez socialdemokrater, PSOE, 32,8 procent i Europavalet – och i Portugal lockade premiärminister António Costas parti 33,3 procent av väljarna.

Det ser inte heller så illa ut i Norden.

Artikelbild

| De nordiska Socialdemokraterna är en kraft att räkna med. Från vänster Arni Pall Arnason (Island), Mette Frederiksen (Danmark), Stefan Löfven (Sverige), Jonas Gahr Störe (Norge) och Antti Rinne (Finland).

• Stefan Löfven (S) representerar alltjämt det största partiet i Sverige och regerar vidare tack vare samarbetet med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

• I Finland blir socialdemokraten Antti Rinne ny statsminister i en bred regeringskoalition som består av de finska motsvarigheterna till S, V, L, C och MP.

• Efter onsdagens val i Danmark talar allt för att socialdemokraten Mette Frederiksen blir ny regeringschef. Det väntar dock en tid med komplicerade regeringsförhandlingar.

• I Norge är det visserligen fortfarande högerstyre. Arbeiderpartiet leder dock stort i opinionsmätningarna just nu och har ett bra läge inför nästa stortingsval.

Idémässigt står den nordiska socialdemokratin dessutom mycket stark. Den nordiska modellen, som i hög grad bär socialdemokratins signum, är en förebild för hela världen.

Höga skatter, en välutbyggd välfärdspolitik och en stark arbetsrätt har inte varit hinder för utveckling och modernitet. Tvärtom toppar de nordiska länderna en rad internationella jämförelser.

Till exempel rankas Sverige som världens femte bästa land av den välrenommerade amerikanska tidningen US News & World Report.

Bland annat framhålls att landet är bra för barn, att det är lätt att leva miljövänligt i Sverige och att de medborgerliga rättigheterna är starka.

I det globala innovationsindexet parkerar Sverige på en stark tredjeplats och enligt Reputation Institute är Sverige det land som har allra bäst rykte i hela världen.

Intressant att läsa är också FN:s ”World Happiness Report” för 2019.

Samtliga nordiska länder finns på tio-i-topp-listan och Finland (som är det land som har femte högsta skattetryck i världen) betecknas som världens lyckligaste land.

Det är ett gott betyg åt den nordiska modellen, liksom socialdemokratin som idé.

De nordiska länderna har självfallet fel, brister och orättvisor. Men i ett internationellt perspektiv är de oerhört framgångsrika samhällen – och definitivt mer lyckade än Jarosław Kaczyńskis Polen eller Viktor Orbáns Ungern som vissa sverigedemokrater framhåller som föredömen.

När de nordiska statsministrarna träffade Barack Obama i Vita Huset 13 maj 2016 talade den dåvarande amerikanska presidenten med stor beundran om Norden.

Han framhöll att det typiska nordiska samhället präglas av pålitlighet, jämställdhet, generositet, ansvarstagande och individuell lycka.

Obama uppmanade dessutom världen att lära av de nordiska länderna. ”Var mer som skandinaverna!”, sa Barack Obama.

Sådant finns skäl att påminna om när bittra svartmålare, domedagsprofeter och dystergökar höjer sina röster på insändarsidor och i sociala medier.

Den nordiska modellen fortsätter att leverera välstånd och utveckling.