Norrbottens Media rapporterade på valdagen att företrädare för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ska ha fotat och filmat väljare i foajén i stadshuset. Där hade valförrättarna dukat upp alla valsedlar på ett bord.

Jan Bäcklund, valsamordnare, säger att den person som befann sig där inte störde röstningen och uppgav att det inte är förbjudet att fota och filma. Men valpersonalen justerade placeringen av bordet med valsedlar för att skydda integriteten så att det inte skulle framgå vilka valsedlar väljarna tog.

En röstmottagare i vallokalen på O II vittnade om att människor valt att gå därifrån när de möttes av nazisterna. Valpersonalen bad därför väktare som ronderade vallokalerna att stanna, eftersom det verkade ha en lugnande effekt. Senare på kvällen kom även polisen till platsen.

Artikelbild

| Claes Nordmark (S) vill ha en bred politisk diskussion.

Enligt Claes Nordmark (S), kommunalrådskandidat, har NMR:s företrädare fotat och filmat folk inne i vallokalerna.

– De har stått bakom ryggen på människor när de tagit sina valsedlar. I slutet av valdagen stod ett gäng med tio nazister eller fler vid O II och var allmänt hotfulla. Det var obehagligt för folk som skulle gå in i vallokalen.

Mot bakgrund av NMR:s närvaro och beteende under valdagen och valrörelsen säger Nordmark:

– Vi socialdemokrater i Boden har sagt att vi aldrig mer kan ha det så här. Bodensarna ska inte behöva känna sig hotade och otrygga när de går till demokratiska val.

Därför kommer de senare i höst att bjuda in till en bredare politisk diskussion om vad man lokalt vill och kan göra inom gällande lagstiftning för att förhindra att det här sker igen.

– Om vi sedan märker att det inte räcker vill vi se efter vad vi vill förändra med lagstiftningen och ta det till regering och riksdag. För så som det såg ut i Boden på valdagen är inte den typ av demokrati som vi svenskar är vana vid och vill ha, säger Claes Nordmark.

Norrbottens Media har varit i kontakt med en företrädare för NMR, som bad om att få återkomma med en kommentar.