Betygen
1) Ej godkänt
2) Godkänt
3) Bra
4) Mycket bra
5) Fenomenalt
0–100 Gott & blandat
Betyg: 4
Förlag: Playmig.
Antal spelare: 2–10.
Ålder: Från 14 år.
Ett supersnabbt och enkelt spel. I frågespelet 0–100 har alla ett svar någonstans mellan 0-100. Alla spelare har block och penna, frågeställaren tar ett kort och ställer en fråga: ”Hur gammal var Lady Gaga när A star is born hade premiär 2018?” Sedan är det bara att gissa. Den som kommer närmast vinner. Extra plus är att det följer med en QR-kod med en videofilm där de enkla reglerna presenteras. Enda minuset är att man kan behöva en miniräknare men det har ju de flesta i sina mobiltelefoner.
Ingela Lekfalk
ABC Memo
Betyg: 3
Förlag: Ninja print.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 3 år.
Mycket färger, rejäla brickor och en layout som barn uppskattar. Lättförstådda regler och smart förpackning gör att det är lätt att komma igång. Eftersom att bokstäverna lika mycket är figurer passar spelet även för barn som inte har koll på alfabetet, även om bokstävernas variation och kreativa typsnitt kan göra att äldre barn inte alltid känner igen bokstäverna från andra sammanhang – då de där kanske inte alltid har ögon, ben och armar.
Erik Grahn Lundgren
Agenterna
Betyg: 2
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 8 år.
Vi var taggade på det här spelet från SVT Barn, som går ut på att lösa brott. Med hjälp av brickor ska man hitta bevis och förhöra misstänkta och slutligen komma från till en skyldig. Men redan innan vi hunnit läsa alla regler hade halva gänget gett upp, det är helt enkelt onödigt krångligt. Vi blev besvikna. Ger ni detta spel i chans så se till att ni är pigga och var beredda på att eventuellt komma överens om egna regler.
Malin Christoffersson
Alias mysterie
Betyg: 3
Förlag: Tactic.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 12 år.
Ett lagspel som heter duga! Alla ska tillsammans lösa mysterier för att ta sig i mål innan timglaset gör det. Uppläsaren ska försöka förklara ledtrådar med andra ord. Orden hör ihop på något sätt, men hur? Det ska ni lista ut tillsammans. Under spelets gång ökar svårighetsgraden. Det finns ingen övre gräns för hur många som kan vara med och spela, men jag tror att det lätt blir rörigt om man är för många. Perfekt för mindre sällskap. Riktigt kul!
Johanna Sandgren
Babysnack
Betyg: 3
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Minst 2 personer.
Ålder: Från 15 år.
Frågespelet för blivande föräldrar är lika passande för en babyshower med vänner som för en familjemiddag. Det är ett enkelt sällskapsspel som täcker de flesta aspekterna av föräldraskap. Själva spelreglerna känns överflödiga eftersom poängen är att generera samtal med hjälp av korten. Spelet innehåller många kort, vilket ger möjlighet att hoppa över mindre intressanta frågor. Av den anledningen skulle det också fungera väl i en grupp med föräldrar som vill reflektera och samtala kring några av föräldraskapets dilemman.
Fanny Lövbom
Bäst i test
Betyg: 4
Förlag: Alga.
Antal spelare: 3–6.
Ålder: Från 9 år.
”Bäst i test” är inte bara ett populärt lekprogram på tv, nu är det även ett spel. Precis som i tv-programmet gäller det att klara av udda och kluriga uppdrag, där vinnaren tar hem en minipokal i form av Babben. En skillnad är att det här inte behövs mycket rekvisita, dock bör man ha en mobiltelefon till vissa uppgifter. Ett roligt spel som passar alla åldrar, reglerna är enkla och det går föredömligt snabbt att komma igång.
Lennart Enkvist
Den magiska skogen
Betyg: 4
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 5 år.
Små vackra träpjäser med ryggsäckar ska samla in tre ädelstenar. Man börjar i var sitt hörn och ska via kort ta sig fram till sina ädelstenar och ta de till sitt hörn en och en. Men det finns troll som dyker upp på korten, då flyttas de dit på spelplanen och man måste slå en tärning för att sig förbi. Reglerna är inte svåra, men de första gångerna man spelar måste de yngsta ha vuxenstöd för att komma in i det. Även utsett till Årets barnspel.
Gerth Hedberg
Dinosauriespelet
Betyg: 1
Förlag: Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 5 år.
Baby Dino är tagen av det läskiga havsmonstret och spelarna ska som dinosaurier springa runt och leta brickor för att ta sig över vattnet och rädda Baby Dino. Ingen större variation finns och endast tur har den som vinner. Svårt att se att någon annan än ett dinosaurietokigt barn får ut så mycket glädje av ett annat rätt tråkigt spel som efter första spelrundan är sig likt. Slå tärning och vända på en bricka för att se om du hade tur eller otur.
Olga Engman
DIY Memo
Betyg: 1
Förlag: Clicko.
Antal spelare: 2-4.
Ålder: Från 3 år.
I grund och botten en bra idé, men spelet saknar för många delar för att uppnå sin fulla potential. Träbrickorna är lagom stora och känns rejäla, men för att få ut maximal effekt vore det fördelaktigt om någon form av pennor samt en påse ingick. Både för att säkerställa att motiven blir så bra som möjligt, men också för att man inte ska förlora träbrickor varje gång man spelar på grund av att det saknas en ordentlig förpackning. Vilket är direkt nödvändigt när det handlar om spel för små barn.
Erik Grahn Lundgren
dueller eller?
Betyg: 5
Förlag: Kylskåpspoesi.
Antal spelare: 2–12.
Ålder: Från 12 år.
Det är både enkelt och genialt. Det är inte heller något hinder att vara flera eller dela in alla i olika lag. Dueller eller är en form av duellspel, där alla spelare får tävla mot varandra i de mest oväntade saker. Allt från att göra snyggast självporträtt till tävla i hur vig du är. En kul och exalterande utmaning för alla som är med. Tävlingsmomentet är dessutom ganska fritt vilket gör att det finns stor flexibilitet i allt från du delar in spelarna till hur länge du vill spela. Full pott helt enkelt.
Adam Savonen
En sak till!
Betyg: 4
Förlag: Kylskåpspoesi.
Antal spelare: 2 eller fler.
Ålder: Från 14 år.
Riktigt kuligt spel, där du får chansen att utmana familj och vänner i hundratals olika kategorier, och som går ut på att lyckas klämma ur sig ”en sak till” på temat ifråga; alltifrån klädmärken och kändisar med skägg till romantiska filmer. Tar en liten stund att komma igång – men när associationsbanorna väl är uppvärmda är det upplagt för skratt!
Jenny Petersson
Familjeterapi
Betyg: 3
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 7 år.
Ett roligt spel där det inte går ut att vinna utan på att ha en trevlig stund tillsammans och kanske även lära känna varann bättre. Reglerna är något oklara, vi kunde inte se att det följde med några så antagligen är tanken att man får göra lite som man vill. Spelet innehåller kort med fyra frågor på varje av typen ”Vem bestämmer minst i familjen”. Vi valde att turas om att läsa frågorna och sedan låta alla svara, men man kan även låta en svara medan övriga gissar vad den personen kommer att svara.
Malin Christoffersson
Formworm
Betyg: 3
Förlag: Peliko.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 6 år.
Formworm handlar som namnet antyder om att forma en mask i olika former. Varje spelare har pappersmaskar i kartong som går att vika som en måttstock. Ett formkort visar vilken form alla ska bygga och det gäller att snabbast få till rätt form och samla så många kort som möjligt. Detta är ett typiskt familjespel som kräver snabba fingrar och spatial förmåga. Vill man spela något snabbt är det här ett kul och rafflande spel. Att spela länge kan nog bli lite enformigt.
Ulrika Nohlgren
Griniga gamla surgubbar
Betyg: 4
Förlag: WOW.
Antal spelare: 3–8.
Ålder: Från 12 år.
Ja, egentligen heter det så här: ”Spelet för gamla griniga surgubbar, gnälliga kärringar och andra frustrerade personer.” En spelpanel från PRO tyckte alla att spelet var mycket bra. Spelet går i åtta rundor där man vid varje runda ska satsa en pollett på ett utvalt påstående som man retar sig på, exempelvis ”Folk som plötsligt stannar upp på trottoaren utan att gå åt sidan”. Det påståendet som får flest röster går till en vinnarhög, som sedan räknas ihop. Spelet passar för alla åldrar, inte bara surgubbar.
PRO, Skellefteå
Gör det lätt
Betyg: 1
Förlag: Peliko.
Antal spelare: Från 3.
Ålder: Från 10 år.
Titeln talar inte för upplevelsen. Spelet går ut på att ställa enkla frågor. En person läser en inkomplett fråga och fyller i luckan med en förutbestämd kategori och bokstav. Det skulle kunna vara ”Vilken låt sjunger x?”. Då fyller du i med exempelvis ett band på bokstaven M. Det känns som att svaret ska vara på samma bokstav, men nej. Det var rörigt och allt sker på tid. Ett plus var dock att man kan välja att spela själv eller i lag.
Johanna Sandgren
Handbok för superhjältar spelet
Betyg: 4
Förlag: Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 8 år.
Jakten på Wolfgang kan börja. Många små brickor och lite frihet i att skapa själv spelplanen. Upplägget har också en rolig twist att alla spelare faktiskt kan sluta som förlorare. Spelet går ut på att jaga mästerskurken Wolfgang, som har slutit tavlan Maia-Lisa. Han planerar även andra brott. Som superhjälte har du har tillgång till superförmågor, men det måste vara rätt förmåga i rätt tid. Det går att jobba ihop – eller tävla mot varandra. Wolfgang är en motståndare för alla. Ett enkelt spel med roligt upplägg.
Adam Savonen
Harry Potter – med andra ord
Betyg: 4
Förlag: Wizarding world.
Antal spelare: 4–8.
Ålder: Från 10 år.
Harry Potter-filmerna har trollbundit en generation. Det har varit lätt att ta till sig karaktärerna och världen. Här är spelet för dig som gillar Potter och hans värld. Det är en härlig paketering, som bjuder in till spel bara genom att titt på kartongen. Spelformen är bekant. Det är ett ordspel, där du ska beskriva ett ord på en polett – fast med andra ord. Många referenser till Harry Potters magiska värld. Kul för alla, men helt klart en fördel om ju mer bekant du är med Potter och hans värld. Enkelt och visuellt. Går ganska fort – om du kan din Potter.
Adam Savonen
Heta stolen
Betyg: 3.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 15 år.
Ställ två stolar med ryggen mot varandra. Två personer ska sedan svara ja eller nej på olika påståenden. Den som svarar ja får tävla vidare, medan den som svarar nej får lämna över stolen till nästa person. Det spelas med fördel med ett lagom stort kompisgäng. ”Hur mycket vet dina vänner egentligen om dig och hur bra är du på att vara ärlig?” står det på kartongen. Den som tycker det är jobbigt att berätta om sig själv bör avstå från att spela ”Heta stolen”. Övriga, särskilt den som gillar partyspel, bör ge det en chans!
Melker Westerberg
Hit eller dit
Betyg: 3
Förlag: Kylskåpspoesi.
Antal spelare: Minst 2 personer.
Ålder: Från 14 år.
Hur var det nu: finns bokstäverna Å, Ä och Ö i det tyska alfabetet? Någon som har koll på om katrinplommon och sviskon är samma sak. Och koraller, vad riktigt är det? Frågorna är många i spelet ”Hit eller dit”. Det bjuds på 400 frågor med ett högst varierande innehåll. Två personer eller två lag möts, där det gäller att svara rätt och till sist ha vänt upp alla kort med sin egen färg på korten. Lättsamt, trivsamt och i sin enkelhet en god familjeunderhållning.
Hans Berggren
Hotel
Betyg: 3
Förlag: Alga.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 8 år.
En ny tappning av klassiska Hotel från 1986. Med byggnader och sedlar påminner det om klassiska Monopol, fast här är du som spelar istället en hotellägare. Handla dig fram för att bygga ditt imperium. Ett stort plus är att hotellen är i 3D, vilket gör att det upplevs modernt och häftigt. Hyfsat enkelt att lära sig, men ett minus är att bygget av hotellen tar lång tid och är svårt att packa ihop igen. Allt som allt mysigt spel om du har gott om tid, men räkna med mycket fix och trix inför första omgången.
Melissa Niemann
In i stallet
Betyg: 4
Förlag: Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 3 år.
”In i stallet” går ut på att lyckas samla fyra olika djur i varje spelares stall med hjälp av en tärning. Den första personen som lyckas med detta vinner. Det är alltså ett väldigt enkelt spel som passade vår 3-åring bra. Tålamodet är ju tyvärr inte alltid det bästa hos ett sådant litet barn, men detta var på precis lagom nivå eftersom man snabbt kom i mål.
Jennifer Johansson
Inredningsspelet
Betyg: 2
Förlag: Inredningsspelet.
Antal spelare: Minst 2.
Ålder: Från 14 år.
Frågesport som handlar om svensk inredning och design. Tycker att jag är bra på ämnet, men frågorna var svåra. "Ett spel för nördar" sa en person i testgruppen. Ännu en nackdel är att det bara är frågor rakt av, inga finesser som gör att spelet får spänning och oväntade vändningar.
Yvonne Rönngren
Lär dig bokstäver
Betyg: 4
Förlag: Clicko.
Antal spelare: 1–4.
Ålder: 3–7 år.
Bokstavsspelet är ett kreativt och pedagogiskt spel som hjälper barn att lära sig bokstäver på ett lekfullt sätt. Korten visar föremål som börjar på bokstaven och dess utseende. Sedan använder du de 11 trädelarna med inbyggda magneter för att bygga bokstaven. Du kan delta i ett bokstavsspel med korten, där du jagar stjärnor, eller använda delarna för att skapa andra kreativa konstruktioner. Spelet utgör en utmärkt kombination av underhållning och lärande.
Fanny Lövbom
Mandamina
Betyg: 2
Förlag: Martinex.
Antal spelare: 1–4.
Ålder: Från 8 år.
Mandamina är nog motsatsen till ett partyspel. Den viktigaste regeln är nämligen att man MÅSTE var knäpptyst. Inte prata, sucka, peka, eller på annat sätt kommunicera. Tanken är att man ljudlöst ska samarbeta för att sortera kulor i olika färger. Om man lyckas ska man, enligt instruktionsboken, gratulera varandra och glädjas över att man ”uppnått ordning”. Nämnde jag att spelet är från Finland? Det är från Finland.
Wilhelm Sandelin Anton
MIG take away – familjekul
Betyg: 4
Förlag: Compete Now.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 6 år.
En nyhet i den ständigt växande MIG-serien är denna frågesport med fem olika kategorier, där det gäller att först pricka in rätt svar på var och ett för att vinna. Olika svårighetsnivåer för barn och vuxna gör att alla kan vara med. Otroligt lättspelat och enkelt att ta med, men ingenting för en helkväll. 10-åringen som vann flera gånger rekommenderar det dock särskilt!
Helena Strömbro Ershag
MIG take away – frågekampen
Betyg: 4
Förlag: Compete Now.
Antal spelare: Minst 2.
Ålder: Från 15 år.
Spelet Mig, som står för Mobile Intelligence Games, är gjort i reseformat men frågekorten är tillräckligt stora för att vara läsbara. Som vanligt har man framgång med en blandning av kunskap och tur med tärningen. Det är trevligt att spela i lag och då kan fler personer delta. Kul med färska frågor från åren 2022 och 2023.
Yvonne Rönngren
MIG take away – hemmakväll
Betyg: 4
Förlag: Compete Now.
Antal spelare: 2–6
Ålder: Från 15 år.
Ett klassiskt frågespel som är lättspelat och går fort. Den som först svarar rätt på alla kategorier av frågor vinner. Frågorna är i allmänhet ganska enkla, men så är spelet också ämnat för 15-åringar och uppåt. Funkar bra att tävla med familjen eller kompisgänget. Dessutom är det enkelt att ta med sig.
Wilhelm Sandelin Anton
MIG take away – junior quiz
Betyg: 3
Förlag: Compete Now.
Antal spelare: 2–6 spelare.
Ålder: 6–14 år.
Junior quiz är ett klassiskt frågespel för alla åldrar, även om det står till 14 år. Nivån på frågorna är bra och alla i familjen hade lika svårt eller lätt för dem. För de yngsta finns möjlighet att ge svarsalternativ. Ett plus för att det är roligt och enkelt att komma igång samt lätt att bära med sig. Ett perfekt spel på resan! Att det inte blir en fyra beror på att vi gick igenom hela korthögen på en spelomgång. Bara efter några spelomgångar riskerar man att stöta på ”gamla” frågor. Fler frågekort efterlyses.
Ulrika Nohlgren
Musse & Helium 123
Betyg: 3
Förlag: Alga.
Antal spelare: 1–3.
Ålder: Från 4 år.
”Musse & Helium 123” bygger på de äventyrslystna mössen Musse & Helium som är karaktärer från Camilla Brincks succéböcker med samma namn. Spelet går ut på att samla på sig rätt siffror för att fylla sin bricka. Barnen kan både spela och rätta sig själv med hjälp av den hemliga djurstigen som är spelets facit. Ett enkelt och roligt spel, med flera svårighetsgrader, som på ett lustfyllt sätt lär barnen om siffror och antal.
Ann Lundkvist
Musse & Helium ABC
Betyg: 3
Förlag: Alga.
Antal spelare: 1–3
Ålder: Från 4 år.
Det finns flera olika sätt att spela på. I grunden ska du fylla en bricka med bokstäver. Det finns små och stora bokstäver plus bilder att välja på inför spelomgången. Spelkorten ligger med baksidan upp, man får vända för att hitta rätt till sin bricka. Det här spelet kan man även ”leka med” själv. Det följer med magiska glasögon som gör att man kan rätta sin bricka utan att någon vuxen måste kolla.
Gerth Hedberg
Pizza pronto
Betyg: 4
Förlag: Alf.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 7 år.
Spelet går ut på att baka pizzor, gärna så dyra som möjligt, genom att samla på dig olika ingredienser. Du kan däremot inte vänta för länge med att baka eller bli för girig att samla på dig toppingen – då kan du förlora allt till dina motståndare! ”Den som gapar efter en för stor pizzaslice mister ofta hela stycket”, eller hur säger man? Det tog en stund att sätta sig in i reglerna, men när man väl kom igång var det ett riktigt roligt!
Johanna Sandgren
Postrånet
Betyg: 3
Förlag: Alga.
Antal spelare: 3–5.
Ålder: Från 9 år.
Den försvunna diamanten är återfunnen och ska skickas hem till Kung Edward VII med postbil. Men det lurar rövare längs vägen. Det gäller att hålla koll på postsäckarna när de flyttas runt mellan spelarna och strategiskt välja sina kort för att få med sig rätt diamant i mål. Det tar en stund att klura ut reglerna och tyvärr har spelet inte samma potential som sin föregångare att bli en klassiker.
Helena Strömbro Ershag
Q me up
Betyg: 4
Förlag: Peliko.
Antal spelare: 3–6.
Ålder: Från 14 år.
Deltagarna turas om att spela upp låtar utifrån kort som dras ur en hög. På dem kan det exempelvis stå "partylåten nummer ett" eller "bra men annorlunda". Alla betygsätter låtarna utifrån ett poängsystem; silver, guld, platina eller kultklassiker. Det är ett mycket trevligt spel där alla får spela bra (och ibland mindre bra) musik, och ett tillfälle att lära känna varandra bättre genom låtvalen. Det handlar mer om att lyssna på musik än att vinna.
Tinika Häggström
Roast
Betyg: 4
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 15 år.
Detta spel behöver inte innebära att du ska ”roasta” dina medspelare utan du kan välja att hylla dom i stället. Därför tycker jag spelet funkar bra i även lägre åldrar än vad som står i rekommendationen. Det är enkla regler och passar både mindre och större sällskap. Det passar dock inte att spela med människor som inte känner varandra, då spelet bygger på att kunna beskriva sina medspelare och prata minnen med varandra. Det bästa med Roast var det enkla konceptet och att det skapade flera roliga konversationer.
Elin Sehlstedt
Stuglandet
Betyg: 5
Förlag: Ninja print.
Antal spelare: 2-4 spelare.
Ålder: Från 5 år.
Med små stugor som tärningar så ska man kasta sig in i stuglivet i ett spel som går ut på att bygga sommarstugor på en så fin plats och så nära vattnet som möjligt. Med lite tur och mycket strategi så har både små och stora spelare kul och man kan välja vem man ska sabotera för så att man kan öka sina egna chanser till vinst. Stor möjlighet till variation och stort plus för instruktioner på engelska. Panelens femåring önskade sig detta spel i julklapp direkt, och även föräldrarna hade oväntat kul.
Olga Engman
Swipe
Betyg: 5
Förlag: Ninja print.
Antal spelare: 2–20.
Ålder: Från 15 år.
Dyk ner i dejtingdjungeln med Swipe. Här ska du tillsammans med de andra spelarna beskriva en fiktiv dejt, baserat på röda och gröna flaggor. Hade du kunnat dejta någon som bara duschar en gång i veckan? Personen är nämligen även jättesmart och en stjärna i köket. Här gäller det att väga för- och nackdelar mot varandra. Den deltagaren som har lyckats fixa den bästa dejten vinner rundan. Ett spel som du garanterat kommer att skratta åt!
Melissa Niemann
Sydamerikas hemligheter
Betyg: 3
Förlag: ALF.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 7 år.
Här reser du över Sydamerika genom att rita upp din rutt på en karta. Den som snabbast hittar försvunna föremål och kommer till sin målstad vinner. På vägen finns hinder – vissa nedriga såsom tjuvar, andra mer lättöverkomliga såsom förbud att korsa egen väg. Det är ett hyfsat spännande och lite strategiskt spel. Det är också ett spel då vi vid första spelomgången fick plocka fram reglerna vid nästan varje drag. En stabil trea, ganska roligt men blev ingen favorit i spelhyllan.
Åsa Samuelsson
Säg inte ”ehh…”
Betyg: 4
Förlag: Egmont kärnan.
Antal spelare: 4–10.
Ålder: Från 8 år.
”Säg inte ehh…” är precis som det låter – ett spel där du inte får tveka med uttryck som ehh, öhh, hmm. Det går ut på att du ska beskriva så många ordpar som möjligt 45 sekunder, så de andra i ditt lag får gissa. Under tiden sitter motståndarlaget redo att plinga för varje tvekning, vilket får alla att vara på hugget under hela spelets gång. Dessutom tillkommer nya regler allteftersom att man får flytta fram pjäserna. Ett roligt och lättsamt sällskapsspel som passar i alla konstellationer.
Melissa Niemann
The lord of the rings: Adventure book game
Betyg: 3
Förlag: Ravensburger.
Antal spelare: 1–4.
Ålder: Från 10 år.
Ett trevligt samarbetsspel i J.R.R. Tolkiens magiska värld där man tillsammans ska försöka lösa de åtta olika utmaningar som spelet har att erbjuda. Älskar du Sagan om ringen är detta ett spel för dig och dina kompisar/din familj. Det är också ett smart upplägg då varje uppdrag är ett nytt kapitel i den medföljande boken, samtidigt som reglerna inte är allt för svåra. Söker du efter ett liknande samarbetsspel fast med högre svårighetsgrad och mer djup kan jag rekommendera Robinson Crusoe: Adventures on the cursed island.
Arvid Marklund
Tvärtomspelet – familjens favorit
Betyg: 4
Förlag: Kylskåpspoesi.
Antal: 2–12.
Ålder: Från 10 år.
Ett spel som gått oväntat bra hem hos alla barn vi satt det i handen på. Det är något så enkelt som frågekort där det gäller att svara ja när det ska vara nej och tvärtom, allt inom några sekunder. Oerhört lätt kan tyckas, men efter ett antal frågor av slaget ”Kan katter vissla?” och ”Kan man åka neråt i en hiss?” är det lätt att börja svara fel … eller rättare sagt rätt. Ett spel vars underhållningsvärde troligtvis höjs alltmer i takt med ju tröttare och mer tankspridd man blir.
Åsa Samuelsson
Tvärtomspelet – festens favorit
Betyg: 4
Förlag: Kylskåpspoesi.
Antal spelare: Från 2 och uppåt.
Ålder: Från 16 år.
Säger man prosit när någon fiser? Får man döda någon man stör sig på? Dessa och andra (ibland) knasiga frågor ska besvaras av deltagarna. Men man ska svara tvärtom, alltså ge fel svar. För varje rätt (det vill säga) fel svar får man ett poäng och man har endast en till två sekunder på sig. Testpanelen är enig: Det är enkelt, lätt att ta med på fjäll- eller solresan och lockar till många skratt.
Karin Israelsson
Upptäck världen
Betyg: 2
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 10 år.
I det här frågespelet ska länder, städer och platser identifieras med hjälp av ledtrådar i fem steg, ungefär som i På spåret men utan ordlekarna. Rätt svar ger följdfrågor i geografi, populärkultur och historia. Tyvärr innehåller spelet inte så många frågekort, så man riskerar att ha ”spelat klart” efter bara några omgångar. Nivån var också alldeles för svår för tioåringen, men den som vill briljera med sina kartkunskaper får en kul stund.
Helena Strömbro Ershag
Vattenfall
Betyg: 4
Förlag: WOW.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 5 år.
Ett riktigt trevligt spel. Det som drar ned betyget är att reglerna är väldigt krångligt skrivna. Man ska jaga rubiner och den som har flest då spelet tar slut vinner. Man har två spelpjäser som ska ta sig över ett vattenfall med färgade träprickar. Efter varje omgång så släpper an ner tre prickar i vattenfallet och drar in de bland övriga, det innebär att några prickar faller ned på bordet. Så många rubiner får man. Det finns två slut på spelet så speltiden är lagomt lång.
Gerth Hedberg
Vår planet
Betyg: 3
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2-6.
Ålder: Från 8 år.
Spelet Vår planet går ut på att tillsammans lösa uppdrag (svara rätt på frågor) och rädda vår planet från miljöförstöring. Misslyckas man får man dra ett skadekort som gör det svårare att klara uppdraget. Spelet är lärorikt, men man behöver ha rätt inställning. Det gäller att inte bli sur på medspelarna om de svarar fel och uppdraget misslyckas, vilket var en utmaning för vissa i vår familj... Hade gärna sett fakta om miljöförstöring på skadekorten, inte bilder.
Malin Christoffersson
Wheels vs doors
Betyg: 5
Förlag: Peliko.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 12 år.
Vad finns det flest av i världen: rissorter eller varuautomater? Spelet ”Wheels vs doors” går ut på att gissa vad det finns flest av mellan alternativ som du antagligen aldrig funderat över tidigare. Vi spelade med deltagare från 11 år till 70 + och alla tyckte det var klurigt och roligt. Upplägget gör att antalet alternativ kan bli nästan oändligt och förutom att svara rätt gäller det att satsa och ha lite tur. Försten att samla ihop 10 dörrar eller 10 hjul vinner.
Malin Christoffersson
Yumi & Tomu: Spelmästaren
Betyg: 3
Förlag: Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 8 år.
Yumi & Tomu är populära Youtubers som kapitaliserar på sin berömmelse genom att producera massor av merchandise. Det här brädspelet är ganska bra. Spelarna beordras av Spelmästare att fly från ett fängelse genom att ta sig an en serie utmaningar: Vissa på egen hand, andra mot andra spelare. Den första som når regnbågen på den gröna ängen vinner spelet. Resultatet är ett underhållande spel som ibland lutar för mycket åt soloutmaningar. Utmaningarna du har mot andra spelare är mycket roligare.
Paul Connolly