I Kiruna konstgilles stipendium till Sten Kauppis minne ingår möjligheten att ställa ut i Konsthallen. På tisdagen var det vernissage för årets pristagare Leyun Wangs utställning ”I ask for water”.

Hon använder sig bland annat av shiboriteknik, ett japanskt hantverksbegrepp som innebär att vrida och klämma. Mönster skapas på tyget via olika material och vikningar som pressar tyget under färgbad.

Leyun Wang är född 1963 i Hangzhou, Kina och sedan 1991 verksam och bosatt i Stockholm. Sin konstnärliga utbildning har hon bland annat från China Academy of Art, Stockholms universitet och Konstfack. Enligt Leyun Wang själv har den kulturella korsbefruktningen mellan öst och väst gett näring till skapandet.

Artikelbild

I motiveringen skriver Kiruna konstgille bland annat: ”Leyun Wang experimenterar med det textila materialet för att uttrycka textilkonstens möjligheter i skiftande former. I sitt konstnärliga arbete berättar hon om en känsla för natur, teknik, samhälle och människans existens och samspel mellan dessa element på ett mycket elegant och fascinerande sätt. Vackra mönster i hennes textila konst sprider meditativ stämning, nästan som poesi, medan samspel mellan helhet och detaljer skapar mystik och väcker nyfikenhet hos betraktaren.Leyun arbetar i Sten Kauppis, experimentella, nyskapande anda.”

Kauppistipendiet 2018 är det nionde priset som utdelas från Sten Kauppis minnesfond. Leyun Wangs utställning pågår till den 30 november.